Dikkat! Facebook fotoğrafınız için skandal karar

Dikkat! Facebook fotoğrafınız için skandal karar

İstanbul'da bir kişi facebook profil fotoğrafından dolayı davalık oldu. İzinsiz fotoğrafı kullanılan kişi, fotoğrafının kamu malı olduğu gerekçesiyle...

 

Face fotoğrafı ‘kamu malı’

İstanbul'da bir kişi, başkasının Facebook hesabındaki fotoğrafını alarak kendi hesabına koydu. Fotoğrafı izinsiz kullanılan kişinin suç duyurusu üzerine sanık hakkında 12’nci Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ ve ‘kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek’ten dava açıldı. Mahkeme 2013’te sanığı mahkûm etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi ise kararını bozdu.

Gerekçede şöyle denildi:

‘ÖZEL YAŞAM DEĞİL’

“Katılanın (şikâyetçinin), Facebook’taki profil resmi, katılanın başkalarınca görülmesini istemediği, hukuk tarafından gizliliği ve korunması temel bir şahsiyet hakkı kabul edilmiş özel yaşam alanına ilişkin görüntü olarak değerlendirilemez. Katılana ait başkaca bir kişisel bilgiye yer vermeden kendi Facebook hesabına koyması nedeniyle hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yaymadan da söz edilemeyeceğinden, mahkûmiyetine karar verilmesi kanuna aykırıdır.” 

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.