Dikkat! Bilmediğiniz borcunuz çıkabilir

Dikkat! Bilmediğiniz borcunuz çıkabilir

Yaklaşık 4 milyon kişi, borcunu yapılandırmak için başvurdu. Bakan Ağbal, düzenli ödeme yapana indirim müjdesi verirken, Gelirler İdaresi Başkanı, “Borcunuzu sorgulayın” uyarısı yaptı...

Borçların yapılandırılmasına ilişkin fırsattan yararlanmak için 31 Ekim son gün. Maliye Bakanı Naci Ağbal, şimdiye kadar 4 milyona yakın kişinin (3 milyon 980 bin) başvurup 32,9 milyar lira borcunu yapılandırmak istediğini söyledi. Ağbal, son güne yaklaşırken sayının artacağını belirtirken, Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, vatandaşları “Bilmediğiniz borcunuz çıkabilir” diye uyardı. Ertürk, “Haberinizin olmadığı trafik, askerlik parası, nüfus cezası, seçim cezaları gibi borçlarınız olabilir” dedi. Vatandaşların 31 Ekim’den önce mutlaka ‘www.gib.gov.tr’ adresinden sorgulaması yapmasını tavsiye eden Ertürk, “Ayrıca aklınıza geldikçe ceza sorgulaması yapmanızı tavsiye ederim” uyarısında bulundu. 6,3 milyon kişinin 90 milyar lirayı bulan borcu yapılandırma kapsamına giriyor. İşte borç yapılandırmasıyla ilgili bilinmesi gerekenler:

¥ Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme zamları, trafik, askerlik, nüfus, seçim, kara yolu geçiş ücreti, RTÜK cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor.
¥ Yapılandırma, 30 Haziran 2016 ve öncesindeki dönemi kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar kapsamda değil.
¥ İdari para cezalarında gecikme cezasının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezasına 40 lira da gecikme cezası yansımışsa, ceza affedilip borç aslı 50 liraya indirilecek.
¥ Vergi dairesine borcun tutarı 50 lira ve altındaysa, bu tutar silinecek.
¥ Ödemeler peşin ya da taksitli yapılabilecek. Taksitler 2 ayda bir ödenecek ve 18 taksit yapılabilecek. Yani vade 36 ay.
¥ Bir takvim yılı içerisinde 2’den fazla taksit ödenmez ya da eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybedilecek.

Karnesi iyi olan mükellefin vergisi %1-3 düşecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarını düzenli ödeyen mükellefleri yönelik olarak çalışmada sona geldiklerini ifade etti. Ağbal, “Karnesi iyi olan mükellefimizin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde tahakkuk eden vergisinde indirim yapacağız. Oran ne olur, onu çalışıyoruz. Yüzde 1,2 veya yüzde 3 mü olur, onu çalışıyoruz” dedi. Ağbal, şunları söyledi: “Gelir veya kurumlar vergisi mükellefimiz 3 yıl olur, 5 yıl olur, geriye dönük bütün vergi beyannamelerini süresinde vermişse ve bu beyannameleri de zamanında ödemişse, biz bu karneye bakacağız.”

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.