Dikkat! Ailedeki yüksek kolesterol, çocuğa geçiyor

Dikkat! Ailedeki yüksek kolesterol, çocuğa geçiyor

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp hastalıkları bulunuyor.

Uzmanlar, kalp hastalıklarının kişide bebeklik çağında ailedeki yüksek kolesterole bağlı olarak başladığını söylüyor. Anne veya babadan birisinde kalıtsal kolesterol yüksekliği olması durumunda hastalığın çocuğuna geçme ihtimali ise yüzde 50.
 
 
Turgut Özal Üniversitesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Aydın, damar tıkanıklığı ile ilgili toplumda pek bilinmeyen bir gerçeği açıkladı. Yapılan çalışmalara göre damar sertliği ailevi yolla aslında çocukluk çağında başlıyor. Bu durumun giderek arttığını belirten Aydın, kalp kasını besleyen koroner arterlerin tıkanmasının en sık ölüm nedeni olduğunu ifade etti. Aydın, kalp hastalıklarına dair toplumda az bilinen bir konuya da dikkat çekiyor: “Koroner kalp hastalığının bir diğer çok önemli ve önlenebilir nedeni de ailevi hiperkolesterolemidir. Yani kolesterol yüksekliği. Ailevi kolesterol yüksekliği, erken yaşta damar sertliğine ve 40’lı yaşlardan itibaren koroner kalp hastalığı sonucu ani ölümlere neden oluyor.” Bu hastalık, kanda yüksek miktarda bulunan kolesterolü vücudun temizleyememesi sonucu ortaya çıkıyor. Aydın,  anne veya babadan birisinde bu şekilde kalıtsal kolesterol yüksekliği olması durumunda bu hastalığın çocuklarına geçme olasılığının yüzde elli olduğunu vurguluyor ve Türkiye’de en az 300-350 bin kişide ailesel hiperkolesterolemi olduğunu dile getiriyor.
 
Hastaların yüzde 9O’ı kolesterolünün olduğunu bilmiyor
 
Prof. Dr. Halil İbrahim Aydın, kolesterol hastalarının yüzde 80-90’ının hasta olduğunu bile bilmediğini ve ancak kalp krizi geçirildikten sonra araştırılınca ortaya çıktığını söylüyor. Kolesterol yüksekliği olan çocukların çok büyük kısmında herhangi bir şikâyet veya muayenede bir bulgu olmadığını ifade eden doktor, “İki yaşından önce kolesterol yüksekliği saptansa bile çok aşırı yüksek değilse genellikle herhangi bir diyet veya ilaç tedavisi önerilmiyor. İki yaşından sonra ise karbohidrat tüketiminin özellikle basit şekerlerin tüketiminin azaltılması, düşük yağ içerikli besinlerin mesela peynirin yarım yağlı veya az yağlı olanlarının tüketilmesi gibi diyet tedavisi başlanıyor, daha büyük çocuklarda kolesterol düzeyinin yüksekliğine göre ilaç tedavisi de eklenebiliyor.” dedi.   
 
Aydın, ailede  herhangi birinde LDL kolesterol yani kötü kolesterol yüksek saptandı ise bütün ailenin kan yağ düzeyi ölçümü yaptırılmasını yine ailede bir erkekte 50 yaşından önce, bir kadında 60 yaşından önce kalp damarlarında tıkanıklık oldu ise bütün ailenin kan yağ düzeylerini ölçtürmesini öneriyor. Ayrıca, “Çocuklarınızda en erken 2 yaşında en geç 10 yaşına kadar kan yağ düzeylerini ölçtürün.” tavsiyesinde bulunuyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.