Devrek Müftülüğü 2015 Yılı Kutlu Doğum Haftası Mesajı

Devrek Müftülüğü 2015 Yılı Kutlu Doğum Haftası Mesajı

Devrek Müftüsü Mahmut Çakır Kutlu Doğum Haftası nedeniyle mesaj yayınladı.

Çakır yayınladığı mesajda,"Yıllardır Peygamber sevgisi etrafında toplumumuzu bütünleştirmek amacıyla kutlana gelen Kutlu Doğum Haftası için Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl bir ana tema belirlemektedir. Nitekim dil, din, mezhep ve coğrafya ayrımı yapmaksızın tüm dünyada hiç kimseyi ötekileştirmeden bir arada birlikte yaşamak, toplumların barışı için giderek önem kazanmaktadır. Bu itibarla 2015 yılı Kutlu Doğum Haftasının teması "Hz. Peygamber, Birlikte Yaşama Ahlakı ve Hukuku" olarak belirlenmiştir.

Dünya coğrafyasının hemen her bölgesinde yalıtılmış bir etnik, dini ve kültürel kimliğin tek başına varlığından söz etmemiz mümkün değildir. Bu yüzden söz konusu politik öngörü ve pratikler, 'kimlikler coğrafyası' açısından anlamını yitirmekte ve ağır insani krizlere yol açmaktadır. Farklılıkların bir ötekileştirme ve çatışma dili ile mutlaklaştırılması, savaş, soykırım, etnik temizlik, asimilasyon, zorunlu göç ve şiddet gibi 'çağ trajedilerine' insanlığı sürüklemiş ve sürüklemeye devam etmektedir. Çağ insanı açısından bu durum, 'ölümcül değer krizlerine' yol açmaktadır. Bu girdaptan kurtuluşun yegane yolu, insanlığın farklı etnik, dini, mezhebi ve kültürel aidiyetleri ile birlikte barış içerisinde yaşayabilmenin metafiziğini yeniden kurmasıyla mümkündür.

İnsanlık tarihinde birlikte yaşamanın ve hatta var olabilmenin yalnızca metafiziğini ve teolojisini kurmakla kalmayıp, bunu bir toplumsal ve siyasal pratiğe dönüştüren medeniyet İslam medeniyeti olmuştur. Medeniyet tarihimiz, bunun nadide örnekleri ile bezelidir. Örneğin, Osmanlı tecrübesi, geniş bir devlet coğrafyasında birçok farklı kimliğin birlikte yaşatılabildiği özgün örneklerden birisi olmuştur. Kuşkusuz bu zengin tarihsel mirasa kaynaklık ve kılavuzluk eden önder, Hz. Peygamber'dir. Yalnızca İslam ümmetine değil sonsuza dek bütün insanlığa ışık tutacak olan O'nun kutlu mesajı ve yaşam pratiği (Medine sözleşmesi gibi) her çağda ve dönemde yeniden keşfedilmeyi ve her dem üretilmeyi gerekli kılmaktadır. Hz. Peygamberin bu çağın ölümcül hastalıklarına çare olacak mesajlarını yeniden keşfetmek ve bu çağın dili ile yeniden inşa etmek, Kutlu Doğumu bütün manası ile idrak etmek adına anlamlıdır.

Dolayısıyla bugün birlikte yaşama konusunda genelde insanlığın özelde ise Müslüman toplumların karşılaştıkları sorunların çözümü için seferber olunmasına; dinlerin, özellikle de son hak din olan İslam'ın bakış açısının ortaya konmasına; tarih boyunca Müslümanların bu konuda geliştirdikleri hukukun bilinmesine; tarihi tecrübenin günümüze yansıtılmasına ve birlikte yaşama ahlakı konusunda bir bilinç oluşturulmasına ihtiyaç vardır.

Bu münasebetle İlçe Müftülüğü olarak Kutlu Doğum Haftasının bu yılki ana teması çerçevesinde 19 Nisan 2015 Pazar günü saat 14.00 da Devrek Hamidiye Anadolu Lisesi Spor Salonunda Diyanet İşleri Başkanlığı Bolu Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Yavuzyılmaz tarafından konferans verilecektir. Konferansın sonunda Semazen gösterisi yapılacaktır. Bay bayan tüm halkımızı Sevgili Peygamberimizin sevgisinde birleşmek üzere bu Kutlu Doğum Programına davet ediyoruz.

Müftülüğümüzce, İlçemizin muhtelif yerlerinde Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri ay sonuna kadar devam edecektir" ifadelerini kullandı. 

haberler.com 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum