Devletsiz Müslümanlara Budist milliyetçilerin nefreti

Devletsiz Müslümanlara Budist milliyetçilerin nefreti

Arakanlılara vatandaşlık verilmesini öngören karara Budist milliyetçiler tepki gösteriyor

Myanmar'da yaşayan Arakanlılara vatandaşlık verilmesi meselesi Budist milliyetçiler engeline takılıyor. Myanmar'daki Budist grupların Müslüman nefreti yazışmalarına ve söylemlerine de büyük oranda yansıyor. 2009 yılında Myanmar'ın Hong Kong başkonsolosu, Çin'deki yerel gazetecilere ve diplomatlara bir mektup yollamıştı. Mektup Myanmar'daki Arakan Müslüman topluluğunun durumu ile ilgili endişeleleri içeriyordu. Açlıktan ölmek üzere olan yoksul Arakanlıları taşıyan gemi kazası da bölgede dikkat çekmişti.

Hong Kong'taki Myanmar başkonsolosu Ye Myint Aung diğerlerinin dikkatini Arakan'a çekmeye çalışmıştı ancak bunu yaparken kullandığı ifadeler Aung'un ırkçılığını gözler önüne seriyordu. Aung Arakanlıların "canavarlar kadar çirkin" olduğunu ve diğer azınlık gruplar gibi "açık renkte ve yumuşak" bir tene sahip olmadıklarını söylüyordu. Bu yüzden Myanmar başkonsolosuna göre Arakanlılar ne Myanmarlı ne de Myanmar'ın herhangi bir etnik grubuna ait olabilirdi!

Bu mektubun üzerinden yıllar geçti ve Myanmar'daki genel manzara biraz değişti. Diktatör askeri cunta gücünü kaybetmeye başladı. Nobel Barış ödülü adayı olan kişi ev hapsinden kurtuldu ve muhalefet lideri oldu. Ancak Arakan'daki durum değişmedi. Arakanlı Müslümanlar, unutulmuş ve devletsiz insanlar olarak varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar.

DÜNYANIN EN MAZLUM HALKI
Birleşmiş Millletler Arakanlıları dünyanın en önde gelen mazlum halkı olarak tanımlıyor. Bir milyonu aşkın Arakanlı en temel devlet hizmetlerinden yoksun bir şekilde Bangladeş ve Hindistan sınırı arasında yaşıyor . WorldViews raporuna göre Myanmar hükümeti tarafından inkar edilen 140 bin civarındaki Arakanlı kamplarda kötü şartlar altında hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Myanmar hükümetini Arakanlılara vatandaşlık vermeye zorlayan karar Aralık ayında çıkarıldı ancak sert tepkilerle karşılaştı. Arakanlı karşıtları bu haftayı hükümeti gelecek referandumda oylamasına imkan veren geçici belgelerin feshedilmesine ikna etmeye çalıştı. Arakanlı Müslümanlara karşı olan grupların büyük bölümü milliyetçi Budist rahiplerden oluşuyor. Bu gruplar Arakanlıları nesillerden beri Myanmar topraklarında yaşamasına rağmen Myanmar'ın bir etnik grubu olarak görmeyip "Bengalli" yasadışı göçmenler olarak değerlendiriyor. 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.