Devletin 13 milyon arşivi dijital ortama aktarıldı

Devletin 13 milyon arşivi dijital ortama aktarıldı

Sırada daha çok belge var

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü toplamda 13 milyon 46 bin 166 belgeyi mikrofilme ve dijital ortama aktardı. Kurum, dijitalleşme çalışmalarında 2015 yılı sonunda 20 milyon görüntüyü elektronik ortama aktarılmayı hedefliyor.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 2015 Bütçesi'ne ilişkin yaptığı sunuma göre; Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü toplamda 13 milyon 46 bin 166 belgeyi mikrofilme ve dijital ortama aktardı. Kurum, dijitalleşme çalışmalarında 2015 yılı sonunda 20 milyon görüntüyü elektronik ortama aktarılmayı hedefliyor. Genel Müdürlüğün Osmanlı arşivinde yaklaşık 95 milyon belge bulunuyor. Ayrıca 380 bin defter muhafaza ediliyor. Cumhuriyet arşivinde ise 20 milyon civarında belge muhafaza edilirken toplam defter sayısı da 63 bin. 
 
Verilen bilgilere göre Genel Müdürlükten yararlanan araştırmacı sayısı 55 bini aştı. Kurum önümüzdeki yılllarda da araştırmacı sayısını artırmak için çalışmalarına devam ediyor. 
Kurum, başta Ermeni sorunu olmak üzere Avrupa ve dünya tarihini ilgilendiren birçok konuda tasnif çalışmalarını hızlandırarak tamamlanmış 2 bin 339 cilt katalog hazırladı. Bunlardan bin 776 cildi internet üzerinden yerli ve yabancıların hizmetine sunuldu. 
Kurum, geçen yıl 244 sergi gerçekleştirdi ve 219 adet yayın yaptı. TİKA ile yürütülen ortak çalışmalar ile birlikte iki kurum 2013 yılı sonu itibariyle 41 ülke ile 'Arşivler Arası İşbirliği Protokolü' imzalandı.
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.