Devlet yurtlarına talep 5 kat arttı

Devlet yurtlarına talep 5 kat arttı

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gençleri yurt telaşı sardı.

KYK pekçok ilde tam kapasiteyle hizmet verirken özel yurtlar da alternatif çözümler sunuyor. Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı cemaat evlerinden ayrılın çağrısı üzerine ise, devlet yurtlarına gitmek isteyen öğrenci sayısı 5 kat arttı.
 
Üniversite sınavlarının sonuçlanması ve tercih döneminin başlamasıyla birlikte öğrencilerin yurt arayışları da başladı. Başbakan Erdoğan'ın cemaat evlerinden ayrılın isteği üzerine birçok öğrenci cemaat evlerinden yurtlara taşındı. Bir yıl önce devlet yurtlarına her ay 150 kişi müracaat ederken bu rakam bu sene aylık 750 kişiye yükseldi. 5 kata kadar artan bu talebe rağmen, geçen yıl başvuran 5 bin öğrenciden sadece üç bine yakını yurtlara yerleştirildi. Bu yıl üniversiteyi kazananlarla birlikte bu oran gittikçe artacak.
 
KIZ ÖĞRENCİLER YÜZDE 20 ARTTI
 
Sadece devlet değil özel yurtlar da büyük bir artış söz konusu. İstanbul Sakarya Kampüsaray yurtları yönetim kurulu başkanı Abdülkerim Karanfil, cemaat evlerinden ayrılan birçok öğrencinin kendilerine müracaat ettiğini söyledi. Özellikle kız öğrencilerin ağırlıkta olduğunu belirten Karanfil, geçen yıla oranla yüzde 20 oranında artış olduğunu ifade etti.
 
İHTİYAÇLARA GÖRE SEÇENEK
 
Özellikle 2000'li yıllardan sonra öğrencilerin taleplerine göre okul yurtlarında yeni bir trend başladı. Yatırımcılar da bu trendlere uygun yeni konseptli yurtlar ortaya koyuyor. Otel konseptinde Anadolu'nun çeşitli yerlerinde açılan yurtlar, yüzme havuzu, hamam, restoran, kafe ve sinema gibi imkanlarla öğrencilere yeni yaşam alanları sunuyor. İstanbul Eyüp'te hayata geçirilen Türkiye'nin en konforlu yurt projesi üniversite öğrencilerinin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenerek hayata geçirildi. 237 kişilik kapasitesi ile tek kişilik, iki kişilik, üç kişilik ve dört kişilik odalarla hizmet verilecek olan yurt projesi kapsamında farklı büyüklüklerden oluşan 125 oda öğrencileri bekliyor.
 
18 bin yatak kapasitesi var
 
İstanbul'da 56 üniversite ile 541 bin öğrenci var. İstanbul'daki üniversitelerin kendi bünyesinde 47 yurt yer alıyor. Kredi Yurtlar Kurumu İstanbul'da, açılacak Atatürk Öğrenci Yurdu ile birlikte 24 yurtta 18 bin yatak kapasitesi ile faaliyet gösteriyor. Bu yurtların yüzde 60'ı kız, yüzde 40'ı erkeklerden oluşuyor. Yakın zamanda çalışmalarına başlanan bir diğer yurt projesi İstanbul Üniversitesi'nde gerçekleşecek. 3 bin 500 yatak kapasitesi olan yurdun yapım çalışmaları başladı.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.