Devlet Hastanelerinde Hacamat Dönemi

Devlet Hastanelerinde Hacamat Dönemi

Sağlık Bakanlığı, 'geleneksel ve tamamlayıcı' tıp uygulamaları yönetmeliği yayınladı. Yönetmeliğe göre, sülük, hacamat, osteopati gibi yöntemler kamu hastanelerinde de uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları yönetmeliği, 27 Ekim'te Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğü girdi.
 
"Yönetmeliğin amacı insan sağlığına yönelik geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama yöntemlerini belirlemek, bu yöntemleri uygulayacak kişilerin eğitimi ve yetkilendirilmeleri ile bu yöntemlerin uygulanacağı sağlık kuruluşlarının çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir." denildi.
 
Yönetmelikte 14 müdahale yöntemi, bunları kimin ve hangi şikayetlerin- hastalığın varlığı durumunda uygulanabileceğine dair bir ek yayınlandı.
 
HANGİ YÖNTEMLER VAR?
 
Buna göre, akupunktur (vücudun çeşitli yerlerine iğneler batırılması suretiyle yapılan tedavi), apiterapi (arı ve arı ürünleriyle yapılan tedavi), fitoterapi (geleneksel) bilgilere dayalı bitki ve bitkisel tıbbi ürünlerle yapılan tedavi) hipnoz, sülük, homeopati (kişiye özgü tedavi.
 
Normalde etki etmemesi gereken ilaçların tasarlanarak hastaya verilmesi), kayropraktik (kas, omurga ve iskelet sistemine yönelik masaj benzeri müdahaleyle sinir sistemine etki etme), kupa çekme (hacamat), larva uygulaması (steril belirli bir tür kurtçuğun vücuda yerleştirilmesi), mezoterapi (cilt içine özel ilaç verilmesi), proloterapi (tahriş edici ya da çoğalmaya imkan veren özel ilaçların hasarlı bölgeye uygulanması), osteopati (kas-iskelet sistemine, deriyi herhangi bir şekilde bozmadan müdahale edilmesi), ozon uygulaması (ozon ve oksijen gazlarının karışımının hastaya verilmesi), refleksoloji (refleks alanlarına elle yapılan basınçla masaj benzeri tedavi) yasal olarak yapılabilecek.
 
BİLİM KOMİSYONU KURULACAK
 
Vatan'da yer alan hebere göre, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu türden faaliyetleri yönetmek üzere bir "bilim komisyonu" kurulacak.
 
Bu komisyon, müdahale yöntemleri ve olası yan etkiler konusunda görüş verecek. Tamamlayıcı ve geleneksel tıp uygulamaları, sadece bu alanda sertifika almış hekim ve diş hekimleri tarafından, bakanlıkça izin verilmiş ünitelerde-uygulama merkezlerinde yapılabilecek.
 
Bakanlık, nerede kaç adet ünite ve uygulama merkezlerine yönelik bir planlama açıklayacak.
 
Bu kapsamda gerçek kişilere bağlı sağlık kuruluşları ile şirketler ünite-uygulama merkezi açabilecek.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimindeki turistik yerler de plan dahilindeyse ünite-uygulama merkezi açabilecek.
 
NTV

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.