Develer gurur ve övünç kaynağı

Develer gurur ve övünç kaynağı

Fas çöllerinde yaşayan bedeviler, develeri sadece binek hayvanı olarak değil, gurur ve övünç kaynağı olarak görüyor.

Göçebe hayatı yaşayan Fas bedevileri, hayatlarını develerinin ihtiyaçları doğrultusunda düzenliyor. Develeri için çölde saatlerce otlak ve su arayan bedeviler, çöl yaşamını kente tercih ediyor. Fas bedevileri de Büyük Sahra Çölü'nde yaşayan bedevilerle aynı özellikleri taşıyor.

Bedevilerin adet ve geleneklerinin önemli bir parçası olan develer düğünlerin de önemli unsuru. Develerin düğünlerde geline hediye edilmesi bedevilerin gelenekleri haline gelmiş. Gelin hediye olarak aldığı devenin mahfiline zılgıtlar ve geleneksel danslar eşliğinde oturtuluyor. Bedeviler en önemli varklıkları olan deveyi, değer verdikleri misafirlerini ağırlamak için kesebiliyor. Uzun ve yorucu günün ardından çadırların yakınında ateş yakıp, şiirler okuyan bedeviler, şiir ve şarkılarında da develerine methiyeler düzmeyi de unutmuyor.

Fas'ta çöl insanını sembolize eden deve için her yıl çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında Fas'ın Tantan kentinde her yıl düzenlenen resmi deve yarışları için her kabile en hızlı devesini ve en yetenekli binicisini seçiyor. Bazı kabilelerde efsanelere ve hikayelere konu olan develerin boyunlarına nazardan korunması için muskalar asılıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.