Dev bir göç dalgası geliyor

Dev bir göç dalgası geliyor

IKBY Başbakanı Barzani, "Musul operasyonunun başlamasıyla birlikte büyük bir göç dalgası yaşanacaktır.

Bu göç dalgasının yönü de Kürdistan bölgesine olacak. Kürdistan bölgesi, Irak hükümetiyle yapılan son anlaşmaya bağlıdır. Anlaşmanın uygulanması, 2015 bütçe tasarısı çerçevesinde olmalıdır" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Musul operasyonunun başlamasıyla Kürt bölgesine yönelik büyük bir göç dalgasının yaşanacağını belirtti.

IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Avrupa Parlamentosu'ndan bir grup milletvekilini kabul eden Barzani, Musul operasyonu, sığınmacıların sorunları ve Erbil-Bağdat arasındaki anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasında DAEŞ'in elindeki Musul kentine yönelik operasyonun yeni bir göç dalgası oluşturacağını kaydeden Barzani "Musul operasyonunun başlamasıyla birlikte büyük bir göç dalgası yaşanacaktır. Bu göç dalgasının yönü de Kürdistan bölgesine olacaktır. Bu nedenle uluslararası kamuoyunun, özellikle de Avrupa Birliği ülkelerinin direkt veya yardım kuruluşları vasıtasıyla yardım etmelerini istiyoruz. Ayrıca Birleşmiş Milletler'e bağlı kurumlar da soruna ciddi bir şekilde eğilmelidir" şeklinde konuştu.

IKBY hükümeti ve halkının imkanları ölçüsünde sığınmacılara yardım ettiğine işaret eden Barzani, sığınmacıların barınabilmeleri ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ellerinde geleni yaptıklarını aktararak, "Fakat uluslararası kamuoyu beklediğimiz ilgiyi göstermedi. Dünya devletlerinden yapılan yardımlar beklentilerin çok altındaydı. Uluslararası kamuoyu bu anlamda sorumluluğunu yerine getirmemiş ve gerekli yardımları yapmamıştır. Maalesef sığınmacılara sahip çıkılmadı" ifadelerini kullandı.

Erbil ile Bağdat arasında imzalanan petrol anlaşmasına da değinen Barzani şunları kaydetti:

"Kürdistan bölgesi, Irak hükümetiyle yapılan son anlaşmaya bağlıdır. Fakat bu anlaşmanın uygulanması 2015 bütçe tasarısı çerçevesinde olmalıdır. Bağdat yönetimi, Kürdistan bölgesine karşı görevini yerine getirmelidir."

Konuk heyete, DAEŞ'e karşı verilen mücadele ve son gelişmeleri de ayrıntılı bir şekilde anlatan Barzani, daha fazla askeri yardıma ve ağır silaha ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

AB heyeti de Kürt yönetiminin yaşadığı ekonomik krize rağmen 100 binlerce sığınmacılara yardım ettiğine işaret ederek, bölgede yaşanan çatışmaların IKBY hükümetinin omzuna ağır yükler getirdiğini kaydetti.

yeniakit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.