Dev asteroit Dünya'nın yanından geçecek

Dev asteroit Dünya'nın yanından geçecek

NASA, büyük bir asteroidin 26 Ocak'ta güvenli bir şekilde Dünya'nın yanından geçeceğini açıkladı. Kozmik olay, 2027'ye kadar yaşanacak en yakın asteroid teması olacak.

NASA, 2004 BL86 adı verilen asteroidin 26 Ocak günü Dünya'nın 1.2 milyon kilometre yakınından geçeceğini açıkladı. 549 metre çapındaki dev asteroit, Ay ile Dünya arasındaki mesafenin üç katı uzaklıkta, hiçbir tehdit oluşturmadan yanımızdan geçecek.

NASA, 2004 BL86'nın bir sonraki ziyaretini daha uzak bir mesafeden 200 yıl sonra gerçekleştireceğini belirtti. Bir sonraki en yakın temas ise 2027 yılında yaşanacak. Dünya'yı bu sefer 2004 BL86 ile neredeyse aynı büyüklükteki 1999 AN10 asteroidi ziyaret edecek.

NASA Dünya'ya Yakın Nesne Progrmı'nda yer alan Don Yeomans, Space.com'a yaptığı açıklamada, "2004 BL86 Dünya'ya bir tehdit oluşturmasa da oldukça büyük bir asteroit. Böylece gözlem yapabilmemiz için önemli bir fırsat sunacak" ifadesini kullandı.

'Mikrodalga analizi'

Dev asteroit, California'daki Derin Uzay Ağı antenleri ve Porto Riko'daki Arecibo Gözlemevi tarafından takip edilecek. Asteroide gönderilecek mikrodalga sinyalleri, Dünya'ya geri dönerek gök cisminin konumu, hızı ve büyüklüğü hakkında bilgi sunacak. Dahası, asteroidin üç boyutlu şekli, dönüş hızı ve iç yapısı bile anlaşılabilecek.

Gök taşlarından gelen yansımalarla elde edilen sonogram bilgileri, bugüne kadar yaklaşık 200 asteroidin analiz edilmesinde kullanıldı.

NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan Lance Benner, 'asteroid hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediklerini, bu yüzden geçişin oldukça heyecan verici olacağını' söyledi.
2004 BL86, 2004 yılında New Mexico eyaletindeki 1 metrelik LINEAR teleskobuyla tespit edildi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.