Destek alan çiftçi uydudan takip edilecek

Destek alan çiftçi uydudan takip edilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiftçilere yaptığı tarımsal destekleri uydu ile denetleyecek.

Ahmet Görçüm'ün haberi:

Bakanlık bu şekilde, özellikle kadastronun girmediği yerlerde bazı çiftçilerin ekmediği tarlayı ekilmiş gibi göstererek destek almasının önüne geçecek. Tarımla ilgili verilerin derlenmesi amacıyla Türkiye’de üretim yapılan parsellerin bilgisayar ortamına aktarıldığını söyleyen Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, uydudan takibi yapılacak tarım arazilerine sağlanan ödemelerin de kontrol altına alınacağını ifade etti.

Tarım Bakanlığı, tarımla ilgili verilerin derlenmesi amacıyla Türkiye’de üretim yapılan parselleri Uzaktan Algılama Tekniği (Uydu) aracıyla sayısallaştırıyor. Çiftçilerin tarım arazilerine doğru ürünleri ekmelerini de sağlayacak olan sistem, aynı zamanda tarımsal destek alan çiftçilerin denetlenmesini sağlayacak. Bakanlık, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı araziler üzerinde yem bitkileri eken üreticilere, dekar başına ödeme yapıyor. Bu kapsamda çiftçiler, Yonca, Korunga, Slajlık mısır, Yapay çayır-mera’dan ödeme alıyor. Ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu gibi kadastronun halen girmediği alanlar bulunuyor. Bu alanlarda bazı çiftçiler, ekip biçmediği tarlaları için de bu desteklerden yararlanıyor. Bakanlık uydu aracılığıyla destek verdiği çiftçinin tarlasını ekip ekmediğini ve tarlasında hangi ürünün ekildiğini görebilecek. Destek aldığı halde tarlasını ekmediğini gördüğü çiftçiye yasal işlemi gerçekleştirecek. Uydu takibinden önce il ve ilçelerdeki bakanlık yetkililerince yapılan kontroller de aynı şekilde devam edecek.

Çiftçilere bugüne kadar yapılan desteklerin tapu bilgilerine dayanarak verildiğini belirten Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker, “Vatandaş tapuyu getiriyordu il ve ilçe müdürlüklerimizden, bu tarla üzerinde buğday ekiyorum, ayçiçeği ekiyorum şeklinde talepte bulunuyordu. Böylece bakanlığın verdiği desteklerden yararlanıyordu.” diye konuştu. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışmayla 52 milyon parsele dokunulduğuna dikkati çeken Türker, 30 milyonun üzerinde tarım yapılan parsel tespit edildiğini bildirdi. Uydudan takibi yapılacak tarım arazilerine sağlanan ödemelerin kontrol altına alınacağını ifade eden Türker, çiftçilerin doğru ürünleri ekmelerinin de sağlanacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürü Fevzi Altuner ise Türkiye’de az da olsa çözülmemiş bir kadastro sorunu olduğunu, kendi görev bölgesinde ise Van’ın Gürpınar ilçesinde 18 köyde ve Başkale’nin büyük bir bölümünde kadastro çalışmasının tamamlanmadığını söyledi. Bu bölgelerde tarım arazisinin belli olmadığını belirten Altuner, “Mera arazisi, tarım arazisi belli değil. Bu arazilerin kullanım amaçları daha netleşmemiş. Çiftçiler de bu arazilerin özellikle tarımsal desteklemelerde kullanılmasını daha cazip buluyorlar. Dolayısıyla kadastronun girmesine müsaade etmiyorlar.” dedi.

Zaman