Dericiler ‘Kurban’dan 105 milyon TL bekliyor

Dericiler ‘Kurban’dan 105 milyon TL bekliyor

Bu yıl sanayiciler yaş derinin kilosuna 3,5 ile 5 lira arasında para ödeyecek. 105 milyon liranın üzerinde bir ekonomik pazarın oluşması bekleniyor.

Kurban Bayramı’nda 850 bin büyükbaş ve 2,5 milyon da  küçükbaş hayvanın kesileceğini öngören Türk deri sanayi, yıllık ihtiyacının yüzde 20’sini buradan karşılamayı hedefliyor. Yaş koyun derilerinin kilosu 3,5 TL, sığır cinsi hayvan derilerinin kilosu ise 5 TL iken, sektörün beklentisi; 105 milyon liranın üzerinde bir ekonomik pazarın oluşacağı yönünde. Gazetemize konuşan Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını söyledi.

YILLIK KESİM AZALDI

Her yıl sektörün 6,5 milyon adet büyükbaş ve 60 milyon adet küçükbaş hayvan ham derisi işlemek durumunda olduğunu belirten Matraş “Yıllık kesim miktarları giderek azalıyor. Bu nedenle ana ham maddemizde daha fazla dışarıya bağımlı hâle geliyoruz” dedi. Kurban derilerinin en az yüzde 20’sinin bilinçsiz uygulamalar nedeniyle kullanılamadığını, dolayısıyla cari hesaplar üzerinden her yıl yaklaşık olarak 21 milyon TL değerinde israf ortaya çıktığı bilgisini paylaşan Matraş “Buna yüzde 50’den fazlası çöplüklere atılan veya toprağa gömülen bağırsakları da ilave edersek, her yıl önemli miktarda kaybımız oluyor” diye konuştu. 

DİŞİYİ KESMEK ZARAR

Ekonomide önemli bir yeri bulunan kurban derilerinden azami randıman alınması için kayıpların önlenmesi amacıyla kamuoyu oluşturulması gereğini vurgulayan Erdal Matraş, bu yönde yapılacak çalışma ve alınacak tedbirler ile millî servetin israf edilmesinin önlenebileceğini kaydetti. Matraş, ayrıca son zamanlarda bayramlarda vekâletle yapılan kesimlerde dişi hayvan cinsine yönelindiğinin altını çizerek “Dişi hayvan kesimi maalesef hayvan varlığını artırmaya çalışan bir ülkeye zarar veren bir uygulamadır. Bayramlarda dişi hayvan kesiminin olası asgari seviyelerde tutulması Bakanlığımızın hayvan sayısını artırma yönündeki çabalarına katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.