Depresyona karşı reçete: Kitap oku

Depresyona karşı reçete: Kitap oku

Herkesin antidepresana ihtiyacı yok, kitap okumak da ruh halini iyileştirebiliyor.

Dünyada her geçen gün antidepresan kullanan kişilerin sayısı artıyor. Yapılan araştırmalara göre herkesin antidepresana ihtiyacı yok, kitap okumak da ruh halini iyileştirebiliyor. Bibliyoterapi adı verilen bu yöntemle kişinin agresif davranışları azalıyor. 

Roman okumanın depresyon semptomlarını hafifletmeye nasıl yardımcı olabileceği tespit edildi. Bibliyoterapi adı verilen kitap okuyarak yapılan terapinin duygusal tepkiler yoluyla davranış değişikliklerine neden olduğu belirtildi. Kişinin duygu durumunun düzeldiği ve buna ek olarak kaygı ve saldırganlığının azaldığı kaydedildi. Pek çok kitap kurdu, kitap sayfalarının kendisi için merhem olduğunu düşünüyor olabilir. Bilim insanları da bunu kabul etti, yapılan araştırmalara göre kitap okumak depresyonu hafifletebilir. Bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen, uzmanlar bunun etkili olduğuna ve bazı durumlarda antidepresanlara olan bağımlılığı azaltabileceğine inanıyor.  

Konuyla ilgili iki ayrı araştırma yapıldı. İtalya’daki Tulin Üniversitesi’nde yapılan bir incelemede bibliyoterapiyle ilgili 10 farklı araştırma analiz edildi. Clinical Psychology Review’da yayımlanan sonuçlara göre en az altı çalışmada yer alan katılımcıların okuma terapisi yaptıktan sonra üç yıla kadar depresyon skorlarında önemli iyileşmeler görüldü. Araştırmacılar “Bibliyoterapi, uzun vadede depresif belirtilerin azaltılmasında etkili görünüyor ve ilaçlara olan ihtiyacı azaltacak uygun bir tedavi olabilir” dedi. Zira okurken kelimelere karşı verilen duygusal tepkiler davranışlarda olumlu değişikliklere neden oluyor. 

Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmayla ise yaşlıların depresyonla ilaç kullanmadan kitap okuyarak mücadele edebileceği tespit edildi. Araştırmacılar, geçmiş yıllarda okumayı öneren, emeklilerin ruh halini artıracağını öne süren 18 araştırma buldu. Bu sonuçlardan yola çıkan Sağlık Bakanlığı tarafından 2013’te ‘Kitaplar Reçetesi’ planı başlatıldı. Projeyle 700 binden fazla kişiye yardım edildiği iddia ediliyor. Lancester Tıp Okulu’ndan Dr. Liz Brewster “Depresyondaki birçok insan kendisini izole hissetmekle birlikte, diğer insanların deneyimlerini -kurgusal olsa bile- okuması onlara umut verebilir” dedi. Bibliyoterapinin depresyonun ilk basamak tedavisi olabileceğini kaydeden Brewster, kolay okunan suç romanlarının bile işe yaradığını tespit ettiklerini kaydetti. Brewster “Araştırmayla bazı hastaların suç türü romanları tercih etmesinde onları olay çözüleceği için rahatlatmasının neden olduğunu bulduk” diye konuştu. Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.