Depreme Dayanıksız 500 Kişilik Caminin Yerine 6 Bin Kişilik Külliye

Depreme Dayanıksız 500 Kişilik Caminin Yerine 6 Bin Kişilik Külliye

AVCILAR’da yapılan testlerde olası İstanbul depremine dayanıksız olduğu tespit edilince yıkılmasına karar verilen 500 kişilik Merkez Camii’nin yerine ‘külliye’ tarzında yaptırılan 6 bin kişi kapasiteli camiinin inşaatı tahmin edilen sürede tamamlanamadı.

Avcılar Kaymakamlığı, 11 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BİMTAŞ tarafından deprem ile ilgili test ve incelemeler yapıldığını bildirirken, “Olumsuz durumlar söz konusu olduğu, bu durumlar göz önüne alındığında beklenen bir İstanbul depremine karşı yüksek risk içerdiğine” dair yazıyı camiye asti. Yazıda, caminin ibadete açık tutulması lalinde olası bir depremde büyük can kaybına neden olacağı ifade edilirken, 15 Nisan 2011 tarihinden itibaren ibadete kapatılmasına karar verildi. Yapılan testlerde depreme dayanıksız olduğu ve betonunda yer yer dökülmeler görüldüğü bildirilen Merkez Camii’nin yıkılması ardından Avcılar Kültür Sanat Sosyal Eğitim Vakfı (AKSEV) kurularak eski caminin yıkılmasına ve yerine modern ibadet yeri yapılması kararlaştırıldı. Yapımına başlanan ‘Avcılar Merkez Ulu Camii’nde aynı anda 7 bin kişinin ibadet edebileceği belirtildi. Bodrum ve zemin katı tamamlanan, bir katı geçen yılın Ağustos ayından bu yana açık olan camiinin iki minare ve üst katlarında inşaat tamamlanamadı.
 
Cemaatin bağışları ile yaptırılan, çeşitli kuruluşlar tarafından zaman zaman desteklenen Avcılar Merkez Ulu Camii’nin inşaatında giderlerinin yüksek rakamlar tutması nedeniyle istenen düzeye ulaşılamadığı belirtildi.
 
İÇİNDE NELER OLACAK ?
 
Aynı anda 6 bin kişiyi aşkın kişinin ibadet edebileceği, bünyesinde; aşevi, kütüphane, seminer salonu gibi pek çok sosyal ve kültürel alanın yer alacağı camiinin altındaki 300 araç kapasiteli 2 kat otopark olarak kullanılırken, işletmesi için İSPARK ile anlaşma sağlandı.
 
Avcılar Kültür Sanat Sosyal Eğitim Vakfı (AKSEV) yetkilileri, ibadet alanı 3 bin 500 metrekare olacak aynı anda 6 bin kişi ibadet edebilecek camide kadınlar için ayrılan ibadet alanı, katlar arası geçişlerde yürüyen merdivenler, engelli asansörleri, çocuk emzirme odaları, gasilhane bulunacağını ifade etti. Camide, 650 kişilik konferans ve seminer salonları, aynı anda 40-50 öğrencinin ders çalışabileceği kütüphane, yoksul ve muhtaçlar için aşevi, sergi ve fuaye salonu ile idari ofislerin de yer alacağını hatırlattı.
 
YOLDAN GEÇENLER İŞÇİLER İÇİN ENDİŞELENDİ
Caminin yanındaki Marmara Caddesi’nde yürüyenler oldukça yüksek bir yapı haline gelen camiinin kubbesinin uç tarafında çalışan işçiler için can güvenliği önlemi almadan çalıştıklarını düşünerek endişelendi. Ancak, işçilerin bellerinden zincirle bağlı oldukları, zincirin kubbenin ortasında bulunan hoparlörlerin yer aldığı direğe bağlı olduğu anlaşıldı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.