Deniz Feneri 32 ülkede kurban kesti

Deniz Feneri 32 ülkede kurban kesti

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, dünyanın en fakir ülkelerinde özellikle Afrika'da vekaletle kurban kesimini en iyi şekilde organize ettiklerini bildirdi.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, bu yıl Kurban Bayramında 32 ülkede kurban kesimi yaptıklarını belirterek, "Dünyanın en fakir ülkelerinde özellikle Afrika'da vekaletle kurban kesimini en iyi şekilde organize ederek yetimhanelere, medreselere, yurtlara, cezaevlerine, sazdan evlerde yaşayanlara, yıl boyunca et yüzü görmeyen insanlara renk, dil, din ayırımı gözetmeksizin kurban eti ulaştırıldı" dedi.
 
Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak yıllardır kendilerine emanet edilen iyilikleri gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını bildirdi. 
 
Bu yıl da Türkiye’den bağışlanan kurbanları yurt dışında dernek görevlilerinin ve gönüllülerinin nezaretinde keserek yoksullara dağıttıklarını belirten Cengiz, "Türkiye, Afganistan, Arnavutluk, Bangladeş, Çad, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler/Moro, Gana, Gürcistan, Irak, Kamerun, Kenya, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Moritanya, Nijer, Pakistan, Somali, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tayland-Patani, Uganda, Yemen, Zimbabve, Bosna Hersek, Filistin, Kosova, Makedonya ve Suriye'de kurban keserek dağıtımı yapıldı" diye konuştu. 
 
Bağışçılarını kurban kesilmesiyle ilgili “ kurban kesim sertifikası” ile bilgilendirdiklerini anlatan Cengiz, hisse sahiplerinin isimlerinin tek tek okunarak kurbanlarının kesildiğini gösteren, kişiye özelkurban kesim görüntülerinin de bayramdan sonra ulaştırıldığını aktardı. Bu yıl 32 ülkede kurban etiyle, on binlerce ihtiyaç sahibinin sevindirildiğini ifade eden Cengiz, şöyle devam etti:
 
“Dünyanın en fakir ülkelerinde özellikle Afrika'da vekaletle kurban kesimini en iyi şekilde organize ederek yetimhanelere, medreselere, yurtlara, cezaevlerine, sazdan evlerde yaşayanlara, yıl boyunca et yüzü görmeyen insanlara renk, dil, din ayırımı gözetmeksizin kurban eti ulaştırıldı. Binlerce çocuğun, ailenin evsiz yurtsuz kaldığı coğrafyalarda bayram kutlandı. Derneğimiz yurt dışı çalışmalarına önem ve özen gösterdiği ölçüde ülkemizde yaşayan dul, yetim, kimsesi olmayan, muhtaç, ihtiyaç sahibi insanlarımıza da gerekli tüm yardımları yaptı ve yapıyor.”
 
Cengiz, dernek gönüllülerince Fildişi Sahili'nin en büyük şehri ve eski başkenti Abidjan'da da Türkiye'den bağışlanan 420 hisseyle 60 büyükbaş kurbanlığın kesiminin yapıldığını, yoksullara etinin dağıtıldığını sözlerine ekledi.
 
Genel Başkan Yardımcısı Turan Yalçın ise dernek olarak Makedonya'nın doğusunda yaşayan Müslümanlar için yaptıkları çalışmaların, dernek hakkında çıkan olumsuz ve asılsız iddialar yüzünden devamının gelmediğini ancak daha çok çalışarak bölgeye Anadolu insanının yardım elini ulaştırmaya devam edeceklerini söyledi.
 
Kurban Bayramı dolayısıyla Deniz Feneri Derneği'ne Makedonya'da kesilmek üzere bağışlanan kurbanların kesim ve dağıtımlarında bulunmak üzere Makedonya'ya gelen Yalçın, ülkenin doğusunda yer alan İştip kentinde 2005 yılında dernekleri tarafından yaptırılan İsa Bey Medresesi'ni ve restorasyon işlemleri gerçekleştirilen Kadınana Camisi'ni ziyaret etti.
 
Okul ve cami hakkında yetkililerden bilgi alan Yalçın, okulda da incelemelerde bulundu. 
 
Yalçın, ziyaretin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında bölgedeki Müslümanların çağrısı üzerine Deniz Feneri Derneği olarak bağışçılarının katkılarıyla okulun yapımını gerçekleştirdiklerini belirtti. Yalçın, okulun bulunduğu alanda Osmanlı döneminde de aynı hizmeti veren Hamidiye Medresesi'nin kalıntılarının bulunduğunu belirterek, aynı alanda yine Müslümanların hizmetini görecek bir yapıyı inşa etmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
 
Deniz Feneri Derneği olarak mazlum ve masumların yanında yer aldıklarını ve balık vermeyi değil, balık tutmayı öğretmeyi amaçladıklarını ifade eden Yalçın, bu kapsamda, gıda yardımı, ayni ve nakdi yardımların yanı sıra okul ve cami gibi kalıcı eserlerin yapımına da büyük önem verdiklerini vurguladı.
 
Kurban Bayramı dolayısıyla geldikleri Makedonya'da daha evvel yaptırdıkları İsa Bey Medresesi'ni ziyaret ederek son durumunu ve eksiği olup olmadığını kontrol ettiklerini kaydeden Yalçın, okulun yakınında bulunan ve yıllarca bakımı yapılamayan Kadınana Camisi'nin de 2006 yılında yine dernekleri tarafından bakımının gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Dernek olarak "sadece iyilik" parolasıyla yola çıktıklarını ve nerede yardıma muhtaç biri varsa yetişmeye çalıştıklarını anlatan Yalçın, bazı kesimlerin de kendilerine nereye koşmak isterlerse istesin çelme takmaya çalıştığını söyledi. Özellikle 2008 yılından itibaren başlayan, Deniz Feneri isminin asılsız ve olumsuz haberlere konu edilmesinin bağışçıları tereddüde soktuğunu ve bu nedenle binlerce yoksulun zor durumda kaldığını dile getiren Yalçın, "Doğu Makedonya'daki gibi geçmişte İslam hakimiyetinde olan ve Osmanlı'nın çekilmesinden sonra mağdur durumda kalan kardeşlerimiz de maalesef bu süreçte boynu bükük kalmıştır" dedi.
 
Deniz Feneri Derneği olarak açtıkları davalar, gönderdikleri tekzip metinlerine ve davalar sonucunda kazandıkları tazminatlara rağmen bazı kesimler tarafından günümüzde de saldırılara maruz kaldıklarını aktaran Yalçın, şöyle konuştu:
 
"Gönül isterdi ki 2005 yılında yaptırdığımız eski adıyla Hamidiye, yeni ismiyle İsa Bey Medresesi gibi bölgede daha çok okul açalım. Ancak 2008 yılından itibaren derneğimize yönelik haksız ithamlar, iftiralar ve maksadı belli beyanlar ile maalesef bu hizmetlerin devamı gelmedi. O iftiraları atanların buraları görmelerini isterdim."
 
Deniz Feneri Derneği olarak, gerek çalışanlarıyla gerekse de gönüllüleriyle yılmadıklarını ve vazgeçmediklerini ifade eden Yalçın, "Deniz Feneri Derneği olarak Doğu Makedonya'daki Müslüman kardeşlerimiz için yaptıklarımızı sürdürmek ve onlara yeni okullar, camiler kazandırmak için daha çok çalışacağız" dedi.
 
Yalçın, Doğu Makedonya'da zor durumda olan onlarca Müslüman aile bulunduğunu ve bu bölge halkının umudunun Türkiye ve Türk insanları olduğunu kaydetti. Kendilerinin de gönlü bol Türk insanı ile yardım eli bekleyen Makedonya Müslümanları arasında köprü olmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ifade eden Yalçın, "Tüm gönüllülerimize, bağışçılarımıza başta Makedonya Müslümanları olmak üzere, bize ecdadımızın emaneti olan Balkanlar'daki Müslüman kardeşlerimizi unutmama çağrımızı yeniliyorum" diye konuştu.
 
İsa Bey Medresesi Arapça Öğretmeni İdris Halit
 
İsa Bey Medresesi Arapça Öğretmeni İdris Halit ise medresede Türkiye'deki imam hatip lisesi benzeri bir eğitim verildiğini ifade etti. Medresede yaklaşık 80 öğrencinin eğitim aldığını kaydeden Halit, kendisinin de aynı medreseden mezun olduğunu ve Mısır El Ehzer Üniversitesindeki eğitiminin ardından mezun olduğu okulda Arapça dersleri vermeye başladığını belirtti. İsa Bey Medresesi'nin Doğu Makedonya'daki tek medrese olma özelliği taşıdığını söyleyen Halit, medresenin büyük bir ihtiyacı karşıladığını kaydetti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.