Demokratik açılım süreci hızlanıyor

Demokratik açılım süreci hızlanıyor

Hükümetin başlattığı demokratik açılım sürecinin yasalarından bazıları Meclis gündemine geliyor.

Hükümet, Türkiye'nin köklü sorunlarını çözmek için başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Hükümetin bu kapsamdaki en büyük projelerden biri demokratik açılım süreci. Demokratik açılım sürecini ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay yürütüyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım süreciyle ilgili 13 Kasım'da Meclis'te yaptığı konuşmada Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu kurulacağını, 'bugüne kadar çeşitli nedenlerle isimleri değiştirilen Kürt yerleşim birimlerinin eski isimlerine kavuşacağı'nı ve 'siyasi partilere Kürtçe farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda yapma imkanı' verileceğini bildirmişti.

Bakan Atalay, cuma günü AK Parti MKYK toplantısında yaptığı sunumda da bu alanda yapılacaklarla ilgili bilgi vermişti.

GÜVENLİK MÜSTEŞARLIĞI MECLİS'TE

Muhalefet hükümeti ilk günden beri demokratik açılım ile ilgili somut bir adım atmamakla suçluyor. Hükümet bu konudaki eleştirilere bu hafta somut cevap veriyor. Ayrımcılık Komisyonu'nun kurulması için hazırlanan tasarı önümüzdeki günlerde Meclis'in gündemine gelecek. Bu komisyonla ilgili tasarısının yasalaşmasıyla ayrımcılıkla karşılaşanlar bu komis-yona şikayetlerini iletecekler. Komisyon bağımsız çalışacak. Kamu Düzeni ve Güvenlik Müsteşarlığı Tasarısı'nın da bu Perşembe günü Genel Kurul'da görüşülerek yasallaşması bekleniyor. Bu müsteşarlıkla da teröre karşı daha etkin politikaların geliştirilmesi ve mücadele edilmesi sağlanacak.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR YASASI

Kamuoyunda “Taş atan çocuklarla ilgili düzenleme” olarak bilinen yasa tasarısının da önümüzdeki ay içinde TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. Ayrıca, BM İşkenceyi Önleme Sözleşmesi'nin ek protokolü Meclis'e getiriliyor. Böylece AB'den gelecek inceleme komisyonlarına Türkiye'de gözaltı ve tutuklama merkezlerini ziyaret imkanı sağlanacak.

BAKAN BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Bu arada İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın demokratik açılım ile ilgili olarak AK Parti milletvekillerini bilgilendirmesi bekleniyor. Bakan Atalay 50 kişilik gruplar halinde milletvekillerini kabul ederek bilgilendirecek. Ayrıca milletvekilleri açılım ile ilgili kendi seçim bölgelerinde demokratik açılımı anlatacak.
Yeni Şafak