Demir eksiliğine dikkat

Demir eksiliğine dikkat

İnsan sağlığı için gerekli olan demir elementinin eksikliği, zeka geriliğine de yol açabiliyor.

Vücuda dışarıdan alınan bir madde olan demir elementi, insan sağlığı açısından gerekli elementlerin başında geliyor. Hemoglobinin temel yapısını oluşturan demir elementi eksikliğinde, kansızlık yaşanıyor.Uzmanlar, ülkemizde sık rastlanılan demir elementi eksikliğinin ciddiye alınması gerektiği uyarısında bulunuyor. Hamileler, emziren anneler, çocuklar, büyüme çağında olan ve aşırı adet kanaması geçiren genç kızlar risk grupları arasında yer alıyor.

YORGUNLUK EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ

Demir eksikliği belirtilerinin başında yorgunluğun geldiğini belirten uzmanlar, devamlı görülen halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma, baş ağrısı, huzursuzluk gibi belirtilerin görüldüğünü söylüyor. Uzmanlar, tırnaklarda kolay kırılma, tırnaklarda uzunlamasına kabarık çizgiler, düzleşme ve çukurlaşma, dilde yanma, ağız köşelerinde ülserasyon ve fissurlar ve yutma güçlüğü gibi özel belirtilerin de görülebileceğini söylüyor.

BESLENME İLE DESTEK ALINABİLİR

Vücuda yeterli demir mineralini sağlamak için, ciddi bir eksiklik varsa öncelikle bir ilaç tedavisi sürecinin olduğunu belirten uzmanlar, çeşitli besinlerle de bu eksikliğin en aza indirilebileceğini söylüyor. Demir minerali ise, pekmez, kuru kayısı, kuru üzüm, kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, badem, Fındık gibi besinlerde bol miktarda bulunuyor.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.