Dedelerinin şehit olduğu topraklarda oruç açtılar

Dedelerinin şehit olduğu topraklarda oruç açtılar

Onbir ayın sultanı Ramazan, 6. günün iftarında dedeleri Çanakkale Cephesi’nde birlikte savaşan torunları aynı sofrada buluşturdu.

Öner Yiğit'in haberi:

Kimi Kosova’dan, kimi Filistin’den kimi de Batman’dan gelen şehit torunları, 98 yıl önce dedelerinin iftar yemeği olan buğday çorbası ile oruçlarını açtı.

Çanakkale Şehitliği’nde yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı bir iftar programı yapıldı. 98 yıl önce dedesinin şehit düştüğü yerde oruç açan Filistinli Muhammet Ali Zagir, bu manevi atmosferde gözyaşlarını tutamadı. Batman’dan gelen gazi kızı Fehfure Akyol ise Türkçe bilmediği için konuşmasını Kürtçe yaptı. Akyol, verdiği kardeşlik mesajları ile dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Çanakkale Şehitliği’ndeki iftar programına farklı ülkelerden ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden, Çanakkale’de şehit ve gazi olan 98 kişinin yakınları katıldı. AkParti İstanbul İl Teşkilatı’nın düzenlediği iftar programı öncesi dikilen çınar ağacına, şehit ve gazi yakınlarının yaşadıkları bölgeden getirdikleri toprak karıştırıldı. İftar öncesi birlik ve beraberlik mesajları veren AkParti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, “Sade bir organizasyon, Çanakkale’deki askerlerin o günkü kumanyası ne ise biz de bugün ona talibiz, onların sofralarına misafiriz.” şeklinde konuştu. 98 yıl önce bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğuna dikkat çeken Başkan Babuşçu, “İstedik ki, kardeşlerimizle birlikte iftar yapalım. Dünyanın farklı yerlerinde bulunan Çanakkale şehitlerinin torunlarını davet ettik. Onlar da davetimize icabet ettiler.” ifadelerini kullandı. I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesinde savaşan askerlerin yaşadığı zorlukları bir kez daha hissettirmek için şehitlikte buğday çorbası, su ve ekmek ile oruçlar açıldı. İftara Kosova, Sudan, Filistin, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen şehit yakınları arasında, Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, Seyit Onbaşı’nın torunu Şaban Çabuk gibi isimler de vardı. Çanakkale’de gazi olan Mirza Akyol’un kızı olan Fehfure Akyol, babasının savaş zamanlarındaki yaşadığı zor koşulları sahnede anlattı. Çok iyi Türkçe bilmediği için konuşmasına Kürtçe devam eden Akyol, kardeşliğe, kültürel ve dini beraberliğe vurgu yaptı. Şehit Ali Hasan Derviş’in torunu olan Lübnanlı Ahmet Derviş de Çanakkale’deki zaferin herkesin olduğunu dile getirdi. Hem anneannesinin hem de dedesinin Çanakkale’de şehit olduğunu ifade eden Muhammet Ali Zagir ise konuşmasını yaparken gözyaşlarını tutamadı.

Çanakkale Şehitliği’nde yapılan iftara İstanbul İl Başkanı Babuşçu’nun yanı sıra AkParti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve İstanbul’un ilçe belediye başkanları da katıldı. Şehit yakınlarına plaket verilen programda, iftar sonrası Çanakkale şehitleri için dua edildi. Çanakkale Şehitliği anıtının önünde Kur’an-ı Kerim okundu ve toplu akşam namazı kılındı.

Zaman