Dededen kalma yöntemlerle nal üretiyor

Dededen kalma yöntemlerle nal üretiyor

Bursa'da yaşayan 76 yaşındaki Enver Öztürk, yarış pistlerindeki ve manejlerdeki atlar için dede mesleği olan nal üretimini, oğluyla sürdürüyor.

Merkez Osmangazi ilçesi Sıcaksu mevkisindeki dükkanında oğluyla çalışan Öztürk, ilerlemiş yaşına rağmen bir at için gerekli 4 nalı 1 saat gibi kısa bir sürede yapabiliyor.

Sağlığı el verdiği sürece de at nalı imalatına devam edeceğini söyleyen Öztürk, dedesinin ve babasının da nal ustası olduğunu anlattı. Orta okuldan sonra 1951 yılında bu işe başladığını kaydeden Öztürk, 64 yıldır aralıksız fırınlarda kıvama getirdiği demirleri, sadece çekiç ve örs kullanarak nal haline getirdiğini belirtti.

Artık bu işi "para kazanmak" için yapmadığını, bir anlamda hobi olarak gördüğünü dile getiren Öztürk, atlı spor kulüpleri ve rahvan atı yetiştiricilerine nal ürettiğini, dağ yöresi köylere de az da olsa nal sattıklarını kaydetti.

"Sıcaklık derece bilmem, demirin dövme kıvamına geldiğini gözümle anlarım" diyen Öztürk, günde 10-12 atlık nal ürettiğini vurguladı. Kendisinin de atları olduğunu anlatan Öztürk, atçılık camiasındaki pek çok kişinin de kendisini tanıdığını, mesleği bir anlamda dostları için devam ettiğini bildirdi.

Öztürk, yaptığı işin kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaat olduğunu sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.