DEAŞ'ın kolay kandırdığı din adamı profilini yazdı

DEAŞ'ın kolay kandırdığı din adamı profilini yazdı

Araştırmacı yazar Richard Nielsen, yeni kitabında başta DEAŞ olmak üzere terör örgütlerinin Müslümanları nasıl kandırdığını ve bazı Müslümanların bu karanlık yola neden saptığını irdeledi.

Daha önce ABD'de siyaset bilimcisi olarak görev yapmış araştırmacı yazar Richard Nielsen, son yazdığı kitapta Müslümanlar içindeki bazı kitleleri DEAŞ'e iten sebepleri irdeledi. Nielsen, batıdaki İslam karşıtı kitlelerin aksine kendisinin bu örgütlerin İslam ile alakası olmadığını bildiğini belirtti. Nielsen, bu düşünce ile çıktığı yolda Müslümanları DEAŞ'in tuzağına düşüren nedenleri irdeledi.

Nielsen, araştırmasının ilk kısmında incelediği Müslüman dini liderlerin sadece yüzde 10'unun DEAŞ veya benzeri terör örgütlerinin ideolojilerine sahip olduğunu belirtti. Fakat Nielsen, eğitimli din adamlarının kesinlikle bu yollara sapmadığının altını çiziyor. Fakat maalesef eğitimli imamların söylemleri ilgi görmezken, daha cahil olan fakat ateşli konuşmalar yapan sapkın ideolojiye sahip dini liderlerin söylemleri son dönem ses getiriyor.

Nielsen, yeni kitabı Deadly Clerics: Blocked Ambition adlı kitabına bu tespitler ile başlıyor. Cambridge Üniversitesi Yayınları tarafından basılan kitap bu hafta raflarda yerini alacak.

Nielsen'in terör örgütlerine duyulan sempati üzerine yaptığı araştırmalar Mısır'da yoğunlaşmış. Nielsen, kitabı için çıktığı yolculukta ünlü Kahire Üniversitesi'nde pek çok akademisyen ve öğrenci ile görüşmüş.

Bu yolculukta Nielsen, Ortadoğu insanının 'engellenmiş hırs' sahibi olduğunu ve bu nedenle coğrafyadan terör örgütlerine katılımın her dönem olabildiğini söyledi. Nielsen, engellenmiş hırs tabiri ile ateşli pek çok gencin ülkelerinden istediklerini bulamamasını veya ülkelerinin dış güçler tarafından yakılıp yıkılmış olmasını kast ettiğini ekliyor. Ortadoğu'da pek çok gencin geleceğe dair ümitler beslediği halde, bu ümitleri gerçek yapmak imkanı bulamayan gençlerin hırslarını başka yere kanalize ettiklerini de tespitlerine ekliyor.

Nielsen, terör örgütlerinin tuzak kurduğu yerler arasında internetin de payını veriyor. İnternet üzerinden yürütülen propaganda, terör örgütlerinin en büyük taraftar toplama aracı olarak karşımıza çıkıyor.

Eurekalert'in haberine göre Nielsen henüz ilk kitabı çıkmadan aynı konuyu ele alan ikinci bir kitabın da hazırlıklarına başlamış durumda.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum