Davanız ne zaman sonuçlanacak, bileceksiniz!

Davanız ne zaman sonuçlanacak, bileceksiniz!

Meclis, yüksek yargı ile ilgili düzenleme için mesai yapacak. AK Parti Grup Başkanvekili Turan, "Vatandaşlar davalarının ne zaman sonuçlanacağını önceden bilebilecek" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclisin bu haftaki gündemini oluşturan yüksek yargıyla ilgili düzenlemeyle vatandaşların davalarının ne zaman sonuçlanacağını önceden bileceğini belirterek, "Ülkemizin daha etkili bir yargı sistemine kavuşmasını sağlayacak olan bu düzenlemeyi Meclis'ten geçireceğiz." dedi.

Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bu hafta TBMM Genel Kurulunu yine yoğun bir gündemin beklediğine işaret ederek, bayram tatiline girmeden iki önemli konu için mesai yapacağını vuruladı.

Gündemdeki konulardan birinin, 2006'dan beri Lübnan'da bulunan Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) dahil olarak görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin uzatılması olacağını anlatan Turan, diğerinin ise uzun zamandır yargı camiasının beklentisi olan Danıştay Kanunu ile bazı kanunlarında değişiklikler öngören düzenleme olacağını vurguladı.

Turan, Türkiye'de etkili ve sonuç alıcı bir yargı mekanizmasının kurulamamasının, sürekli eleştiri konusu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Temyiz aşaması, Yargıtayın ve Danıştayın iş yükünü çoğalttığı için kararların çıkması uzun zaman aldı. Daha evvel Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile getirdiğimiz istinaf mahkemeleri, 20 Temmuz'da faaliyete giriyor. Davaların büyük çoğunluğu Yargıtaya gelmeden istinaf aşaması olan bölge adliye mahkemelerinde sonuçlanacak. Aynı şekilde, idari yargıda da bölge idare mahkemeleri 20 Temmuz'da faaliyete geçecek ve Danıştay'a giden dosya sayısı yaklaşık yüzde 80 oranında düşecek.

Dolayısıyla, Yargıtayın ve Danıştayın yapısını da bu yeni döneme göre oluşturmak gerekiyor. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan düzenlemeyle, Yargıtayın 46 olan daire sayısı 24’e; Danıştayın 7 olan daire sayısı da 10'a düşüyor. Tasarının kanunlaşmasıyla beraber Yargıtay'ın üye sayısı 516'dan 300'e, daha sonra da kademeli olarak 200'e kadar düşecek. Danıştayda da üye sayısı 195'ten 116'ya, sonrasında da kademeli olarak 90'a düşecek. Hem Yargıtayda hem de Danıştayda üyelik süresi, tıpkı Anayasa Mahkemesinde olduğu gibi 12 yılla sınırlandırılıyor. Böylelikle, üyelerin sürekli olarak kendilerini yenilemelerine ve geliştirmelerine imkan sağlanıyor."

"MAKUL SÜRELER BELİRLEYECEK"

Turan, Yargıtay ve Danıştayın yapısını düzenleyen tasarının diğer önemli tarafının hesap verebilir bir yargı mekanizmasını sağlamaya çalışması olduğunu vurgulayarak, "Bunlardan ilki, Adalet Bakanlığının, soruşturma ve davaların tamamlanması hususunda makul süreler belirleyebilecek olmasıdır. Böylece, vatandaşlar davalarının ne zaman sonuçlanacağını önceden bilebilecek." ifadesini kullandı.

Önemli yeniliklerden birinin de hakim ve savcılara performans denetiminin getiriliyor olması olduğunu belirten Turan, Yargıtay'ın, incelenen dosyalarla ilgili hakim ve savcılar hakkında not verebileceğini, bu şekilde hakim ve savcıların puanları gözeterek hukuki gelişmeleri daha yakından takip ederek duruşmalara daha hazırlıklı çıkabileceklerini bildirdi.

Turan, CHP'nin, düzenlemenin TBMM Adalet Komisyonundan geçmesini engellediğini hatırlatarak, "Muhtemelen Genel Kurul'da da tasarının kanunlaşmasına engel olmaya çalışacaklar. Ancak ne olursa olsun, ülkemizin daha etkili bir yargı sistemine kavuşmasını sağlayacak olan bu düzenlemeyi Meclis'ten geçireceğiz." diye konuştu.

 
 
Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.