Dareyya halkının yüzde 95'i göç etti

Dareyya halkının yüzde 95'i göç etti

Suriye'nin başkenti Şam'da, Esed rejiminin abluka altına alarak ağır silahlarla saldırdığı stratejik öneme sahip Dareyya beldesi ile ilgili hazırlanan "rapor" iç savaşın yol açtığı ağır bilançoyu gözler önüne serdi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) geçen hafta açıkladığı rapora göre, savaştan önce nüfusu 250 bin olan ilçenin yüzde 95'i göç ederken 7 bin kişi de abluka altında yaşam mücadelesi veriyor.

Rapora göre yaklaşık 14 aydan bu yana Esed güçlerinin kuşatması ve saldırısı altında olan Dareyya'da bugüne kadar bin 960 kişi öldü, 20 bin aile evini terk etti. Ayrıca bin 608 kişinin de rejimin cezaevlerinde işkence gördüğü belirtildi.

Şu ana kadar bölgeye atılan 110 varil bombasının yanı sıra, top ve füzelerle yapılan saldırılar sonucu ilçe merkezindeki binalarının yüzde 70'i hasar görmüş durumda.

Dareyya'da halk ayaklanması

Dareyya, Suriye' de Esed rejimine karşı ayaklanmaların başladığı ilk günlerde halkın özgürlük için sokaklara çıktığı öncü şehirlerden biri olarak biliniyor. Dareyya'da 2'si kadın 5 kişinin göz altına alındığı ilk eylem ise 2011 yılının 15 Mart'ında Şam'da yapılan "Hamidiye" protestosundan bir gün sonra gerçekleşti.

Öğrencilerin, duvarlara rejim karşıtı yazılar yazmasıyla gösteriler tüm ilçeye yayıldı. 22 Nisanda yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı "Büyük Cuma "gösterisi düzenlendi. Emniyet güçlerinin gerçek kurşun ve göz yaşartıcı bombalarla yaptığı müdahalede 3 kişi öldü, 20'den fazla gösterici yaralandı.

Yaşamını yitiren göstericilerin cenaze törenine Dareyya ve çevresinden 40 bin kişi katılırken gösteriler, tank ve ağır silahlarla müdahale edilmesine kadar devam etti. 2012 yılının Ağustos ayında Suriye ordusuyla birlikte Şebbihaların ortaklaşa düzenlediği askeri operasyonla gösteriler son bularak silahlı mücadeleye geçildi. Ayrıca bu tarihten itibaren rejim birlikleri Dareyya'ya giriş çıkışları yasaklayarak ablukayı başlattı.

Kuşatma devam ediyor

Daha sonra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olarak kendilerini isimlendiren muhalif askerler, Dareyya'nın yüzde 70'ini ele geçirirken, rejim askerleri çevre mahallelerle Mezze askeri hava alanına çekilmiş durumdaydı. Rejim birlikleri Kasım ayında muhaliflerin ele geçirdiği yerleri kuşatırken, 2013'ün Ocak ayında artan kuşatmaya rağmen muhaliflerle girdikleri çatışmalarda bir ilerleme kaydedemedi.

Şam'ın en büyük beldelerinden biri olan Dareyya sahip olduğu güneyle irtibatı sağlayan ana arterlerin yanı sıra, rejimin güvenli bölge diye isimlendirdiği Şam merkezine yakın olması nedeniyle stratejik önem arz ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.