Dareya hayalet şehre dönüştü

Dareya hayalet şehre dönüştü

Suriye'de, Esed rejimine bağlı birliklerin abluka altında tutarak varil bombalarıyla vurduğu başkent Şam'ın batısındaki Dareya'da kalan 6 bin kişi zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Bölgedeki aktivistlerden Macid Mua, yaptığı açıklamada, Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait helikopterlerin iki aydan bu yana bölgeye 300'den fazla varil bombası attığını belirtti.

Saldırılar nedeniyle halkın güvenli bölgelere kaçtığını anlatan Mua, kentte kalan 600'ü çocuk 6 bin kişinin zor şartlarda yaşadığını söyledi.

Rejimin, günde ortalama 5 varil bombası atarak gerçekleştirdiği hava saldırıları sebebiyle Dareya'nın yaklaşık yüzde 80'inin enkaz haline dönüştüğünü dile getiren Mua, Esed güçlerinin sadece 2012 yılının Ağustos ayında bölgeye ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda 724 kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını ve tutuklandığını ifade etti.

Mua, "Saldırılar nedeniyle hala binlerce kişi kayıp, aileler rejim güçlerinin korkusu nedeniyle hapishane ve hastanelerdeki kayıplarını aramaktan korkuyor" dedi.

Rejimin elindeki ağır silahlara rağmen bölgenin muhaliflerin denetiminde olduğunu kaydeden Mua, rejim güçlerinin kara ve havadan bölgeye saldırmasına rağmen ilerleme sağlayamadığına dikkat çekti.

'Halk, Esed'e diz çökmeyecek'

Dareya'nın 15 aydır rejimin ablukası altında olduğunu dile getiren Mua, "Esed güçleri bölgeye varil, misket bombası ve kimyasal gazlarla saldırıda bulundu. Halk, saldırılara rağmen Esed'e diz çökmedi ve çökmeyecek. Özgürlüğünün bedelini canı ve malıyla ödeyen Dareya halkı, her şeyini feda ettiği bu uğurda yürümeye devam edecek. Dareya devrimin sessiz kalesidir" diye konuştu.

Rejimin kuşatması nedeniyle Dareya'ya tıbbi ve en temel gıda malzemelerinin girişine izin verilmediğini söyleyen Mua, sözlerini şöyle bitirdi:

"Halk, bahçelerine ektikleri yeşilliklerle karnını doyurmaya çalışıyor. Bölgedeki fırınlar un olmadığı için hizmet veremiyor. İnsani durum her geçen gün zorlaşıyor. Orduya ait helikopter ve savaş uçakları her gün bölgeyi bombalıyor, saldırılarda çok sayıda insan yaşamını yitiriyor. Dareya'daki sahra hastanelerinde yaralı ve hastalar için ilaç bulunamıyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.