'Darbecilerin Kasım sonuna kadar iade edilmesini bekliyoruz'

'Darbecilerin Kasım sonuna kadar iade edilmesini bekliyoruz'

Avukat Arıtürk, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbeci askerlere dair açıklamalarda bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında helikopterle Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin yargılandığı davaya müdahillik talebinde bulunan avukatlardan Ramazan Arıtürk, Yunanistan'ın kasım ayının sonuna kadar darbeci askerleri Türkiye'ye iade etmesini beklediklerini söyledi.

Hukukçular Derneği üyesi avukat Ramazan Arıtürk, yaptığı açıklamada, darbeci askerlerin "Sağlık görevlisiyiz. Hasta taşıma konusunda görevliydik. Darbeyle ilgimiz yok. Olaylar nedeniyle İstanbul'da can güvenliğimiz olmadığı için Yunanistan'a geçtik." şeklinde savunma yaptıklarını belirtti.

Darbecilerin, "Aranızda sağlık görevlisi var mı?", "Helikopter hasta taşımaya uygun muydu?", "Helikopterde herhangi bir sağlık teçhizatı var mıydı?", "Olayların yaşanmadığı başka bir yere niçin inmediniz?" şeklindeki sorular karşısında, savunmalarının adeta çöktüğünü ifade eden Arıtürk, şöyle konuştu:

"Yunanistan'daki mahkeme de darbecilerin savunmalarının gerçeği yansıtmadığına kanaat getirdi. Mahkeme, vermiş olduğu kararla asker görünümlü eşkıyaların, Yunanistan'a gelme gerekçelerinin meşru bir sebebe dayanmadığını tespit etti. Bunların siyasi sığınma taleplerini ortadan kaldırdı. Bundan sonraki aşamada bu askerler meşru bir sebebe dayanarak Yunanistan'a geldiklerini asla iddia edemezler. Çünkü mahkeme tarafından verilen kararla meşru bir sebepten dolayı gelmedikleri de hüküm altına alınmış durumda."

"Talepleri alt komisyon tarafından kabul edilmedi"

Yunanistan'da siyasi sığınma talebini değerlendiren bölgesel bir komisyon olduğunu anımsatan Arıtürk, darbeci askerlerden 7'sinin taleplerinin ve beyanlarının bu alt komisyon tarafından kabul edilmediğini ve siyasi sığınma taleplerinin reddedildiğini belirtti.

Alt komisyonun verdiği kararın aynısının üst komisyon tarafından da verilmesini beklediklerini aktaran Arıtürk, "Yunanistan'ın iç mevzuatı bu tür insanların siyasi sığınma hakkının kabul edilmesine engel. Kabul edilmemesi hususunda düzenlemeler söz konusu. Ayrıca başka bir düzenleme daha var. Taraf olmuş oldukları Uluslararası Suçluların İadesi Sözleşmesi de bunu gerektiriyor." diye konuştu.

Süreci takip ettiklerini dile getiren Arıtürk, "Biz bu süreci Yunanistan'da takip ediyoruz. Hem de biz bizzat işin içinde takip ediyoruz. Burada artık süreç bitmiş durumda. Yani burada önümüzdeki ayın sonuna doğru en geç Yunanistan kararını verip Türkiye'ye bunları iade etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.