Darbe karşıtı 169 sanığa beraat

Darbe karşıtı 169 sanığa beraat

Mısır'da "şiddete teşvik" iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı 169 sanık, beraat etti.

Yargı kaynaklardan alınan bilgiye göre, başkent Kahire'deki Bab Şe'rie Ceza Mahkemesi, Rabia ve Nahda meydanlarının boşaltılması esnasında, "şiddete teşvik" ve "izinsiz toplanma" suçlamasıyla haklarında dava açılan 169 sanığın beraatine hükmetti.

Savcılığın verilen karara 10 gün içinde itiraz edebileceği belirtildi.

Sanık avukatlarından Memduh Ahmed, darbe karşıtlarına yönelik yargılamalarda ilk kez bu sayıda kişiye beraat kararı verildiğini ifade etti.

Bir idam 18 kişiye müebbet hapis

Öte yandan, Mısır'ın İskenderiye kentinde, darbe karşıtı 1 kişi idam, 18 kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, 63 kişinin, "darbe yanlısı genci öldürmek" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması İskenderiye Ceza Mahkemesinde yapıldı.

 Mahkeme, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtı gösterilerde "darbeyi destekleyen bir genci binadan atarak ölümüne neden olduğu" iddiasıyla yargılanan Mahmud Hasan Ramazan'ı idama, 18 kişiyi (25 yıl) de müebbet hapse mahkum etti.

Mahkeme aynı davada 8 kişiyi on beşer, 35 kişiyi onar yıl ve 1 kişiyi de 7 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kararların temyiz yolunun açık olduğu belirtildi.

 İskenderiye'nin Sidi Cabir bölgesinde, 5 Temmuz 2013'te darbe karşıtları ile yandaşları arasında çıkan olaylarda, bir gencin binadan atılması nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından sanıklar hakkında, "kasten adam öldürmek, silah bulundurmak, Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) üye olmak, vatandaşları korkutmak, kamu  kurumlarının çalışmasını engellemek" iddialarıyla dava açılmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.