Darbe hükümeti namazı camiye hapsedecek

Darbe hükümeti namazı camiye hapsedecek

Mısır, ülkede bulunan 27 bin camiyi kapatmaya, cami dışında namaz kılmayı yasaklamaya hazırlanıyor

Mısır 27 bin camiyi kapatmaya ve cami dışarısında namaz kılmayı yasaklamaya hazırlanıyor. Mısır idare mahkemesi tarafından alınan karar çerçevesinde Mısır Dini İşler Bakanlığı'nın 2013 Eylül'ünde 80 metrekarenin altındaki ibadethaneleri kapatma kararının uygulanacağı bildirildi.

Al Monitor'da yer alan habere göre girişimin hedefinin Mısır halkının radikalleşmesini engellemek olduğu iddia ediliyor. Bu kararın ardından Mısır'ın köylerinde bulunan birçok caminin akıbeti konusunda endişeler dile getirildi. Birçok köydeki caminin 80 metrekareden daha küçük alanda olduğu biliniyor.

Kararı eleştiren Selefi Nur Partisi, bu kararla Mısır halkını aşırılıktan korumanın mümkün olmayacağı, aksine ibadethanelerin kapatılmasının insanları aşırılığa iteceğini açıkladı. Mısır'da mevcut camilerin bile özellikle Cuma namazı sırasında cemaate yetmediği, cemaatin caddeye taştığı bilinirken küçük camilerin de kapatılmasıyla birlikte durumun daha da zorlaşacağı dile getiriliyor.

'CAMİ DIŞINDA NAMAZ KILINMASIN'
El Ezher Üniversitesi profesörlerinden Ahmed Kerime, bayram ve cuma namazı gibi kalabalık cemaatlerle kılınan namazların camilerin içerisinde kalması gerektiğini, cami yakınındaki dış mekanlara taşmaması gerektiğini savundu.

Kerime, cami yakınlarında ibadete izin verilen apartman daireleri, iş yerleri veya fabrikalar gibi yerlerde ibadetin yasaklanmasının aşırı fikirlerin yayılmasını engelleyeceğini ve azaltacağını iddia etti. Kerime bu adımla birlikte, cemaatler üzerinde, Müslüman Kardeşler, Selefi ideoloji veya Şiiliğin etkisini azaltabileceklerini savunuyor. Kerime, Mısır Din İşleri Bakanlığıın Selefi imamlara vaizlik etme izni vermesini ise bir felaket olarak nitelendiriyor.

HAFIZLIK YETMEZ GENEL KÜLTÜRÜNE BAKIN!
Kerime, Mısır'da bakanlığın vaizlik için yapılan başvurularda kişinin sadece Kur'an-ı Kerim bilgisinin incelenmesini eleştirdi ve 'genel kültür'e de bakılması gerektiğini savundu. Ancak genel kültürden neyi kast ettiğini belirtmedi.

Kerime, cami yakınındaki bölgelerin ibadete kapatılmasının yeterli olmayacağını, imamların da devlet eliyle yetiştirilmesi ve maaşlı çalışanlar olması gerektiğini söyledi. Kerime, Mısır'daki köylerin cami sıkıntısı çektiği ifadelerini ise yalanladı. Ancak Mısır'da 27 bin civarında caminin 80 metrekareden daha küçük alan üzerine kurulu olduğu biliniyor. Bu camilerin önemli bir kısmı köylerde bulunuyor. Köylerde bulunan tek caminin de alanı küçük olduğu gerekçesiyle kapatılmasının bu köylerdeki cemaati camisiz bırakacağı kaydediliyor. 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.