"Darbe girişiminin ardında FETÖ'nün olduğuna inanıyorum"

"Darbe girişiminin ardında FETÖ'nün olduğuna inanıyorum"

İngiltere Parlamentosu Milletvekili Kawczynski, "Darbe girişiminin ardında Gülenci hareketin olduğuna inanıyorum. Bundan şüphem yok." dedi.

İngiltere Parlamentosu Muhafazakar Parti Milletvekili ve Meclis Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Daniel Kawczynski, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini ve darbe girişiminin ardından Batılı ülkelerin Türkiye'ye yönelik tutumunu TRT World'e değerlendirdi.

Darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğuna inandığını vurgulayan Kawczynski, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesinde yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin İngiltere için çok saygın bir NATO müttefiki olduğunu, darbe teşebbüsü sırasında ve sonrasında yaşanan gelişmelerin bu olayın araştırılmasını kaçınılmaz kıldığını belirten Kawczynski, "Biz şimdi bunun için çok titiz bir çalışma başlattık. İngiltere'den ve diğer ülkelerden bir çok uzmanla mülakatlar yapıyoruz. Ocak ayında Türkiye'ye bir ziyaretimiz olacak ve darbe teşebbüsünde hasar gören yerleri kendimiz göreceğiz. Bu meseleyi hakikatle ele almak istiyoruz. Çünkü benim izlenimlerime göre, Türkiye'de yaşanan darbe teşebbüsüne, bazı Avrupa başkentlerinin tamamen sessiz kalması karşısında Türk dostlarımız en hafif ifadeyle, büyük bir hayal kırıklığı içerisinde." diye konuştu.

Türkiye'nin darbe girişiminden sonra Batı'dan yeterli desteği göremediğine işaret eden İngiliz parlamenter, "Bu olay herhangi bir Avrupa ülkesinde yaşansaydı, AB ve NATO üyelerinin o ülkeye büyük destek vereceklerine şahit olurduk." ifadelerini kullandı.

Kawczynski, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesinde yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin yabancı güçler tarafından istikrarsızlaştırılmasının İngiltere'nin stratejik menfaatleri açısından korkunç sonuçlar doğuracağını belirtti.

"Darbe girişiminin ardında Gülenci hareketin olduğuna inanıyorum"

FETÖ'nün sadece Türkiye için değil birçok ülke için tehlikeli olduğuna dikkati çeken Kawczynski, "Darbe girişiminin ardında Gülenci hareketin olduğuna inanıyorum. Bundan şüphem yok." diye konuştu.

Kawczynski, "Gülenci hareket sadece Türkiye sınırları içinde faaliyet göstermiyor, Türkiye dışında birçok yerde de faaliyetleri var. Böylesine bir olay bugün Türkiye'de yaşanıyorsa, yarın herhangi bir Avrupa ülkesinin de başına gelebilir." ifadesini kullandı.

"Türkiye'yi stratejik ortak olarak kaybetmek Avrupa için felaket olur"

Darbe girişiminin ardından Türkiye ve Batı ülkeleri ilişkilerini değerlendiren Kawczynski, "Türkiye'nin istikrarını ve NATO'ya olan sadakatini hafife almamamız gerekir. DEAŞ'ın Avrupa'ya ilerleyişini engelleyecek tek ülke Türkiye'dir. Türkiye'yi stratejik bir ortak olarak kaybetmek, Avrupa için felaket anlamına gelir." dedi.

"AB'nin 'dur kalk- dur kalk' tavrı utanç verici bir tutum"

AB'nin, Türkiye'nin güvenini kazanmak için yapması gereken çok şey olduğunu belirten Kawczynski, şöyle devam etti:

"AB'nin Türkiye'nin üyeliğine yönelik 'dur kalk-dur kalk' tavrı utanç verici bir tutum. Ben Türklerin bu konuda AB'ye karşı tabiri caizse evliya sabrı gösterdiklerine inanıyorum. Bugüne kadar Avrupa'da barışı sağlayan güç NATO olmuştur ve Türkiye çok önemli bir NATO üyesidir. Avrupa'da Türkiye'siz barış ve istikrarın sağlanması mümkün olamaz. Brüksel'deki bazı bürokratlar, bir Avrupa ordusu kurulmasından ve Türkiye'nin AB'nin dışında bırakılmasından bahsediyorlar. Bu kesinlikle kaotik bir duruma sebebiyet verir. Türkiye'nin dışlanması bölgede daha büyük bir istikrarsızlığa sebep olur. Türkiye eğer mülteci krizine el atmasaydı Avrupa'nın başı çok büyük belada olacaktı. Bunu asla unutmayalım. Avrupa'ya yönelecek muhtemel mülteci akınını durduran ülke Türkiye'dir. Dolayısıyla Avrupa'nın Türkiye ile stratejik ortaklığını sürdürmesi şarttır." 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.