Darbe gecesiyle ilgili çarpıcı ayrıntı

Darbe gecesiyle ilgili çarpıcı ayrıntı

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığından havalanarak F-16'lara yakıt ikmali yapan 3 tanker uçağına ait radar kayıtları ortaya çıktı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığından havalanarak F-16'lara yakıt ikmali yapan 3 tanker uçağına ait radar kayıtları ortaya çıktı.

Radar kayıtlarına göre, 3 tanker uçağı, Karadeniz Bölgesi ve Ankara üzerinde darbecilerin kullandığı F-16'lara 20'den fazla yakıt ikmali yaptı.

İlk tanker uçak, 15 Temmuz'da 21.45'te üsten havalanarak 16 Temmuz sabahı 05.28'de geri döndü, bu süre zarfında Ankara ve çevresinde darbe girişiminde kullanılan F-16'lara havada yakıt doldurdu.

İkinci uçak da 21.50'de kalkarak 16 Temmuz 06.03'te üsse döndü. Bu sürede tanker uçağın, Afyon, Ankara ve İstanbul üzerinde uçuş yaptığı tespit edildi.

Üçüncü tanker uçak da 16 Temmuz 04.59'da üsten hareket etti, 10.42'de dönüş yaptı.

Yaklaşık 6 saatte 3 tanker uçağının Karadeniz Bölgesi ile Ankara üzerinde dolanarak darbe girişiminde kullanılan, İstanbul'da alçaktan uçuş yapan ve Ankara'da bombalamaya katılan F-16'lara yakıt ikmali yaptığı belirlendi.

Darbe girişimi etkinliğini arttırmayı amaçladılar

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturmadan sonra tutuklanan ve ardından ordudan ihraç edilen Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın emriyle 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'ndan kalkan tanker uçaklarının, yakıt ikmali yaptıkları F-16'ların havada kalma sürelerini arttırarak, darbe girişimi etkinliğini arttırmayı amaçladıkları öğrenildi.

7 tanker uçağından 4'ünü hazırlamışlar

İstanbul'da uçan F-16'lara Afyon üzerinde, Ankara'dakilere ise Akıncılar Üssü civarında yakıt ikmali yaptıkları belirlendi. Türkiye'de sadece Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde bulunan 7 tanker uçağından 4'ünü darbe girişimi için hazırladıkları, bu uçaklardan 3'ünün havalandığı, 1'inin ise kalkış için hazırda bekletildiği öğrenildi. Ayrıca darbe girişimi günü, 1 tanker uçağının bakımda olduğu saptanırken, böylelikle sadece 2 tanker uçağını darbe girişimi için kullanmadıkları tespit edildi.Uçuş ekibini dinlendirmiş, diğer personeli yayla ve denize göndermiş

10'uncu Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın, darbe gecesi uçuşa katılacak olan pilot ve uçuş ekibine önceden dinlenip hazır olmalarını istediği, darbe günü de havanın sıcak olmasını gerekçe gösterip, denize ve yaylaya gidecek personeli için mesaiyi saat 15.00'te bitirmeleri talimatını verdiği ortaya çıktı. Ayrıca, darbe gecesi 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nda kalan yakıt dolumu ve bakım yapan vardiya personeline, üsse ait telsiz hatları ile cep telefonlarından görüşme yapmamasını, yüz yüze haberleşme talimatı verdiği öğrenildi.

Darbe karşıtı uçakların kalkışını engellemeye çalışmış

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen darbe soruşturmasında Bekir Ercan Van'ın gece boyunca kuleye dahi çıkarak pilotların uçuş hazırlığı sırasında bizzat refakat ettiği belirlendi. Ayrıca İncirlik Üssü'nde bulunan 154. Filo'ya ait F-16 pilotlarına Eskişehir'de bulunan Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nden kalkış yapmaları yönünde gelen emirlere rağmen, Bekir Ercan Van'ın bu kalkışları engellemeye çalıştığı bildirildi.

 

DHA,AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.