Darbe gecesi zırhlı birliklerden çıkarılmak istenen tankları bozdular

Darbe gecesi zırhlı birliklerden çıkarılmak istenen tankları bozdular

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı personelinin katıldığı eylemler sırasında dışarı çıkarılmak istenen tanklar, devre dışı bırakıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı personelinin katıldığı eylemler sırasında dışarı çıkarılmak istenen tanklar, mağdurlardan Tankçı Binbaşı İsmail Suvay'ın talimatıyla vites kolları ve kablo bağlantıları ile sigortaları bozularak devre dışı bırakıldı. Bu şekilde 5 tank ve bir Zırhlı Personel Taşıyıcının (ZPT) hareket etmesi önlendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı personelinin katıldığı eylemlerle ilgili 52 kişi hakkında iddianame düzenleyerek mahkemeye gönderdi.

İddianameye göre, olay gecesi saat 00.40 sıralarında nizamiyeden çıkan iki tank, Anadolu Bulvarı üzerinden Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe'deki binasına geldiğinde halkla karşılaştı. Vatandaşların engellemesi sonucu tanklar saat 01.30 sıralarında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına geri döndü.

Geri gelen 2 tankın nizamiyeye girmesi sırasında, çıkış istikameti doğrultusunda 6 tank hazır bekliyordu. Bu sırada, sivil halk da nizamiye önüne toplandı ve nizamiyeden tankların çıkmasını engellemeye çalıştı.

Mağdurlar arasında sayılan Zırhlı Birlikler Eğitim Tümeni Lojistik Destek Komutanlığında Lojistik Destek Komutanı Tankçı Binbaşı İsmail Suvay, halkı yatıştırarak nizamiyeden tankların çıkmayacağını söyledi. Bunun üzerine sakinleşen vatandaşlar, nizamiyenin karşısında bulunan köprüye doğru çekilmeye başladı.

Tankları nizamiyeden çıkarmak isteyen şüphelilerden eski kurmay albay İsa Sancaklı, tankları kullananlara nizamiyeden çıkma emri verdi ancak mürettebat dışarıda halkın olduğunu ve çıkmayacaklarını beyan etti.

Şüpheli Sancaklı, İsmail Suvay'a "nizamiyeyi aç" emri verdi. Açmaması üzerine Sancaklı, Suvay'ın, yeni atanan tümen komutanı olduğu iddia edilen şüpheli Ahmet Bican Kırker'e tekmil vermesi için karargaha gitmesini istedi.

İsmail Suvay tekmil vermek için tümen karargahının alt katında bulunan faaliyet izleme merkezine gitti. Burada, sözde yeni atanan komutan Kırker, Suvay'a tankların dışarı çıkarılmasını emretti. Bu esnada şüpheli Faruk Yaman da İsmail Suvay'a, helikopter mühimmatı yüklenmesi için ulaştırma bölüğünden bir kamyon çıkartıp cephaneliğe göndermesini istedi. İsmail Suvay, bu emirleri yerine getirmedi.

"Halk ezilsin" emri

Bu sırada Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı bünyesinde darbe girişimini yönetecek şüpheliler arasında sayılan eski tankçı binbaşı Semih İlhan, "Tanklar çıksın, gerekirse halka ateş edilsin, halk ezilsin" şeklinde emirler verdi.

Şüpheli Ahmet Bican Kırker, İsmail Suvay'ın her şeye itiraz ettiğini belirterek, silahının, kimliğinin alınıp bir odaya kapatılması emrini verdi ve Suvay'ı görevden aldığını kaydetti.

İsmail Suvay, mağdurlardan başçavuş Hüseyin Yağmur'u telefonla arayarak, cephaneliği açmaması, içeriye araç almaması talimatı verdi. Ancak Hüseyin Yağmur, cephaneliğe tankların ve ZPT'lerin girdiğini, cephaneliğin kilitlerini kırarak, içeriden mühimmat alıp yüklediklerini ifade etti.

Olaylar sırasında, Özel Kuvvetler Komutanlığından atanan teknisyen Kıdemli Bakım Üstçavuş Emrah Bulluk, Tümgeneral Zekai Aksakallı'yı aradı. Aksakallı telefonda, darbeye kalkışanlar için, "Öldürün o şerefsizleri." dedi. Bunun üzerine İsmail Suvay ve ekibi, darbeye kalkışıldığından emin oldu.

Darbe karşıtı personel ile darbeciler arasında meydana gelen olaylar sırasında, İsmail Suvay'ın talimatıyla dışarı çıkarılmak istenen tanklar, çalışma donanımları, vites kolları ve kablo bağlantıları ile sigortaları, lojistik destek komutanlığındaki teknisyenler, astsubaylar ve askeri personel tarafından bozularak devre dışı bırakıldı. Bu şekilde 5 tank ve bir ZPT aracının hareket etmesi engellendi.

Darbeciler tankları terk etti

Nizamiyeden tankların yanına giden darbeci teğmenler, tankların yanından tümen karargahına doğru kaçtı. Tanklarda bulunan darbeci olmayan askerlerin de tankları terk ederek kışla içerisine dönmesi üzerine nizamiye bölgesi, lojistik destek komutanlığı personelince kontrol altına alındı.

Tüm bu olaylar yaşanırken nizamiye önünde vatandaşların toplandığı, köprü üstünde de yaklaşık bin kadar vatandaşın bulunduğu, Ankara Büyükşehir Belediyesine ait iş makinalarının nizamiyenin önüne geldikleri görüldü.

Cephanelik bölgesindeki tankların mürettebatı tarafından da subay temel kursiyerlerinin tanklara binmesi engellendi. Tanklar kilit altına alınarak kontrol altında tutuldu.

Nizamiye giriş çıkışları ile nizamiyede bulunan darbeciler kontrol altına alındıktan sonra gruplar halinde çağrılan subay temel kursiyerleri şüpheli teğmenlerden bazıları, teknik kurul binasına gelip teslim oldu, bazıları ise darbeye karşı duran personel tarafından ikna edilerek teknik kurul binası içerisinde bulunan sınav salonunda toplu halde gözetim altına alındı.

Kalkışma hareketinde bulunan diğer personel de teslim olmaya zorlanıp gözetim altına alınırken, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında kontrol yavaş yavaş ele geçirilmeye başlandı.

Elleri kelepçelenen darbeciler, okul komutanı Albay Sefa Alkan'ın da talimatıyla okul karargahında odalara koyuldu.

Aynı şekilde darbeye teşebbüs eylemini organize eden Ahmet Bican Kırker, Özkan Gürkol ve Semih İlhan ile hareket eden şüpheli teğmenler Yavuz Ali Üçler, Abdülkadir Çiçek, Enes Daşçı ve Resul Doğan, tümen karargah binasında silahlarını bırakıp teslim oldu.

Tümen karargah binasından şüpheliler Ahmet Bican Kırker, Faruk Yaman ve İsa Sancaklı'nın da teslim alınmasından sonra diğer şüpheliler de darbeye katılmayan personel tarafından etkisiz hale getirildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.