Dar Gelirli Elektriği Daha Ucuza Kullanacak!

Dar Gelirli Elektriği Daha Ucuza Kullanacak!

10 milyondan fazla dar gelirlinin elektriği daha ucuz kullanmaları için Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği çalışmalara başladı!

Sayıları 2,5 milyonu bulan dar gelirli meskenlere 'indirimli elektrik' dönemi başlıyor. Söz konusu çalışma Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından başlatıldı.

Söz konusu proje hayata geçerse dar gelirli sınıfındaki tüketicinin elektrik faturasının bir kısmı devlet tarafından karşılanacak. Böylece her ay elektrik faturasında indirime gidilecek.

Proje üzerinde çalışan Tüketicinin Desteklenmesi Çalışma Grubu, çalışmalarının tamamlanmasıyla detayları kitapçık haline getirerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunacak.

Daha sonra proje, sübvansiyonu sağlaması öngörülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na da öneri olarak sunulacak.
'Ucuz elektrik' çalışmasıyla ilgili bilgi veren ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, söz konusu projeyi Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan "tarifeler ve tüketicilerin desteklenmesi" başlıklı bölüme dayandırdıklarının altını çizdi. Yüksel'in dikkat çektiği Kanunun ilgili bölümünde "Kurulca sosyal ve ekonomik durumlar gözetilerek belirlenecek bir miktarın altında elektrik enerjisi tüketen tüketiciler için ayrı tarife yapılabilir. Son kaynak tedarik yükümlülüğü kapsamında uygulanması öngörülen tarifeler tedarik lisansı sahiplerince ayrıca teklif edilir" ile "Belirli bölgelere veya belirli amaçlara yönelik olarak tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin yapılır. Sübvansiyonun tutarı ile usul ve esasları ilgili bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve ilgili kurumun bütçesinden ödenir" bentleri yer alıyor.

Yüksel, söz konusu kanunun ilgili bölümünün içerdiği bilgilerin elektrik maliyetinin yük oluşturduğu dar gelirli meskenlere yönelik sübvansiyonun Türkiye'de de uygulanabilir olduğunu açıkça gösterdiğini ifade etti.

Benzer bir proje İngiltere'de "Sıcak Ev" adıyla uygulanıyor. Sıcak Ev projesinde mağdur tüketicilerin elektrikten indirimli olarak faydalanmaları sağlanıyor.

Türkiye'de 10 milyondan fazla Yeşil Kart kullanıcısı olduğunu ve bu kişilerin yaklaşık 2,5 milyon meskende yaşadıklarını söyleyen Yüksel, "Hedef kitlemizde bu meskenler bulunuyor. Bu meskenlerin aylık elektrik faturaları ortalama 50 lira. Bu meskenlere yapılacak indirimin maliyeti yıllık 1-1,5 milyar lira civarında. Bu tür bir uygulama, kaçak elektrik kullanımını azaltır. Çünkü elektrik faturası yük olunca kaçak kullanıma yönelim oluşuyor. Faturalardan 1,5 milyar liraya yakın tasarruf sağlanırsa, bu sübvansiyon kendini amorti edebiliyor." açıklamasında bulundu.

Stargundem

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.