DAP 2014’te 98 sulama projesini destekledi

DAP 2014’te 98 sulama projesini destekledi

DAP, 2013 yılında 167, 2014 yılında ise 98 sulama projesini destekledi.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, "2013 yılında 167, 2014 yılında 98 sulama projesi desteklendi. 83,6 milyon lira para aktarıldı" dedi.

14 İLİ KAPSIYOR

Demir, düzenlediği basın toplantısında, DAP'ın 1990'lı yıllarda gündeme gelen bir proje olduğunu, DAP ana planı hazırlanarak DAP'ın 2011 yılında kurulduğunu anımsattı.

DAP'ın 14 ili kapsadığını dile getiren Demir, "5,9 milyonluk bir nüfusla Türkiye nüfusunun yüzde 7,63'ünü oluşturan bir bölge. Gelişmişlik sıralamasına göre son 15'in içinde olan iller DAP bölgesindedir. DAP bölgesinin temel sorunlarından biri sermaye yetersizliği ve göçtür" ifadelerini kullandı.

Demir, DAP'ın kamunun yapmakla yükümlü olduğu işlerin bölgesel düzeyde koordinasyonu görevini yürüttüğünü anlatarak, DAP'ın kalkınma ajansları gibi KOBİ ve sivil toplum kuruluşlarına para aktarmadığını söyledi.

CAZİP HALE GETİRİLEBİLİR

Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından birinin hayvancılık olduğunu vurgulayan Demir, "Hayvancılıktan geçimini sağlayan insanların arzu ettikleri geliri elde edemediği görülmektedir. Hayvancılığın en önemli girdi maliyetlerinden birisi yüzde 65'i oluşturan kaba yemdir. Eğer hayvancılıkla uğraşan insanlar kaba yemi üretebilirse ya da bunun üretim maliyetlerini azaltabilirsek bölgede hayvancılığı gerçekten cazip hale getirebiliriz" diye konuştu.

Demir, küçük sulama projelerine finansal destek verdiklerini ifade etti. Bu destekle daha önce yapılan projelerin de iyileştirildiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti, "2013 yılında 167, 2014 yılında 98 sulama projesi desteklendi. 83,6 milyon lira para aktarıldı. 2013 yılında 344 bin dekar arazi sulamaya ulaştırıldı. Özellikle pompayla sulama yapılan projelere destek vermedik. Çünkü köylü elektrik maliyetlerini geçmişte karşılayamadı. Bu tip projeler atıl bekliyor. Su tasarrufuna destek vermek amacıyla damlama ve yağmurlama sulama sistemlerini desteklemeye çalıştık. 2014 yılında da 98 projeyi 32,6 milyon lira olarak destekledik. 229 bin dekar alan sulandı."

ensonhaber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.