Danimarka'nın ilk minareli camisi açıldı

Danimarka'nın ilk minareli camisi açıldı

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, Katar'ın finansmanıyla inşa edilen ülkenin ilk minareli camisi törenle açıldı.

Dansk İslamisk Rad tarafından Nörrebro Rovsingsgade'de yaklaşık 7 bin metrekare üzerine kurulan ve "Hamad Bin Khalifa Medeniyet Merkezi" adı verilen ülkenin ilk minareli camisinin açılışı için yapılan törene, Katar Vakıflar ve İslami İşler Bakanı Gaith bin Mubarak, Kopenhag Belediyesinin Kültür ve Gençlik Dairesi Başkanı Pia Allerslev ile Sağlık ve Bakım Dairesi Başkanı Nina Thomsen, Danimarka'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Danimarka Kilisesi temsilcileri katıldı.
 
Minareli ve kubbeli oluşuyla Danimarka'da ilk kez bütün özellikleriyle bir cami görünümündeki ibadethanenin açılışında, Kur'an-ı Kerim okundu.
 
Daha sonra konuşma yapan Katarlı Bakan bin Mubarak, bu tür bir merkez açmanın medeniyetler arasında köprü oluşturmaya katkı sağladığını belirtti. Katar olarak toplumlar arasında köprü oluşturacak bu tür projeleri desteklemeyi ve böylesi yerler açmayı her zaman düşündüklerini ifade eden bin Mubarak, "Katar destek verdiği için birçok defa odak noktası oldu. Katar, bu tür bir projeye destek sağladığı için ve Danimarka toplumu ve dış dünyayla anlayış birliği yarattığı için çok mutlu ve gururlu" diye konuştu.
 
Danimarka Kilisesi Kopenhag Piskoposu Peter Skov Jacobsen adına törene katılan Leif Munksgaard, piskoposun mesajını okudu.
 
Jacobsen, gelemediği için üzüntüsünü belirttiği mesajında "Yeni caminizden dolayı sizi tebrik ederim. İbadet ve derin düşüncelerin, insanların birbirlerine barış diledikleri bir mekan olmasını ümit ederim. Burası Tanrı'nın adıyla herkese kalpten barış istenen her zaman topluma dönük kutsal bir eviniz olsun" ifadelerini kullandı.
 
Danimarka'daki Müslümanların düşüncelerini yansıtan sinevizyon gösterisinin ardından konuklar camiye geçti. Ezan okunan camide kubbeye ezanın mesajı ve melodisine uygun hareketlerle yapılan ışık gösterisi beğeniyle izlendi. Danimarka Kilisesi'nden de bir grup din görevlisi, camideki etkinliği izledi.
 
Ülkede çeşitli nedenlerle tartışmaların odağında yer aldığı için merak konusu olan cami, açılış sonrasında bölgede oturan Danimarkalılar ve Müslümanların akınına uğradı. 
 
Öte yandan Merkezin Basın Sözcüsü Muhamed al Maimouni, AA muhabirine, Danimarkalı yetkililer ve bütün ülke temsilciliklerine davetiye gönderdiklerini ancak Danimarkalı politikacıların katılmadığını belirterek şöyle konuştu:
 
"Müslümanlar için tarihi bir gün. Müslümanların sonunda uygun bir biçimde fiziki konumda burada bulunabilmeleri mutluluk verici. Danimarkalı yetkililerin katılmaması toplumun belli bir kesimi yani Müslümanlar için can sıkıcı bir sinyal veriyor. Aslında bu şekliyle bazı radikal çevrelerin istediği tarzda mesaj verilmiş olunuyor ve radikal güçler de bu mesajı Danimarka'da radikalleşmede kullanıyor."
 
Al Maimouni, her şeye rağmen güzel bir katılım ve beklentilerinden daha güzel bir açılış gerçekleştiğini vurgulayarak konukların ezan okunurken yapılan ışık gösterisini çok beğendiğini dile getirdi.
 
Cami külliye şeklinde
 
Katar tarafından sağlanan 150 milyon Danimarka Kronu (20 milyon avro) ile inşa edilen ve külliye şeklinde yapılan camide sınıflar, çocuk bakım yerleri, restoran gibi bölümler de bulunuyor.
 
Katar finansmanıyla yapılması gibi çeşitli nedenlerle uzun süre Danimarka gündeminde yer alan camide cuma hutbelerinin Arapça ve Danca olarak verileceği belirtildi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.