Danimarka'da MRSA tehdidi büyüyor

Danimarka'da MRSA tehdidi büyüyor

Domuzlardan insanlara bulaşan MRSA virüsünün insandan insana yayıldığını belirten uzmanlar, Danimarka'da 6-12 bin arasında kişinin habersiz virüs taşıyıcısı olduğunu açıkladı.

Danimarka'da domuz çiftliklerinden kaynaklanan MRSA virüsünün yol açtığı tehdit büyüyor.
 
Bir çeşit penisilin olan metisiline dayanıklı olduğundan "Metisilin-Dirençli Staphylococcus Aureus" (MRSA) adını taşıyan virüs, Danimarka'daki domuz çiftliklerinde ortaya çıkarak ilk olarak bu hayvanlarla temasta olan kişiler için tehlike oluşturdu. 
 
Başka hastalığı olan veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ölümcül olabilecek hastalığa neden olan virüs, sağlıklı kişilerde kendini göstermediği için yayılması kolay ancak mücadele edilmesi zor.
 
Ülke genelinde 2009 yılında 43 kişi için rapor edilen hastalık, insandan insana geçerek daha çok yayılırken, 2013 yılında 649 kişi ve 2014 yılının ilk 7 ayı içinde 575 hasta rapor edildi. Ancak uzmanlar sadece temmuz ayında 104 Danimarkalının ilaçlara dirençli bu virüsü taşıdığının tespit edildiğini ve şimdiye kadar 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Uzmanlar, yetkililere yeterince önlem alınması için çağrıda bulundu.
 
Güney Danimarka Üniversitesi (SDU) Klinik Mikrobiyoloji Profesörü Hans Jorn Kolmos, çok sayıda insanın domuzlardan kaynaklanan fakat insandan insana gripte olduğu gibi öksürük, hapşırma ve yakın temasla yayılabilen virüsü taşıdığından habersiz olduğunu belirtti. Kolmos, yaptıkları hesaplamaya göre en az 6 bin, en çok 12 bin kişinin virüsü taşıdığını kaydetti. Kolmos, "Bu durum salgının kontrolden çıktığını gösteriyor" dedi.
 
4 kişi öldü, daha çok ölüm vakası bekleniyor 
 
Mikrobun haftalarca kapı kolu gibi yüzeylerde yaşayabildiği bilgisini veren sağlık uzmanları, domuzlarda daha çok antibiyotik kullanıldıkça dirençli hale gelen virüsün daha tehlikeli bir hal aldığını belirtiyor. 
 
Uzmanlar, herhangi bir hastalığı olan ya da bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için salgının ölümcül olduğunu ve 6-12 bin arasında taşıyıcı olmasının daha çok ölüm vakası anlamına geldiğini dile getiriyor.
 
 Yetkililer duyarsız eleştirisi 
 
Öte yandan araştırmacılar ve sağlık uzmanları, Danimarkalı yetkilileri MRSA konusunda bir şey yapmamakla eleştirerek hastalıklı domuzların ortadan kaldırılmasının en mantıklı çözüm olduğunu belirtti.
 
Gıda ve Tarım Bakanı Dan Jörgensen ise hastalıklı domuzları ortadan kaldırmanın Danimarka'ya maliyetinin 3,5 milyar kron (yaklaşık 470 milyon avro) olacağını açıkladı. Jörgensen, domuzlar ortadan kaldırılsa dahi virüsün insandan insana yayılmaya devam edeceğini belirterek, bakanlık olarak yaptıkları çalışmaların daha fazlasını yapmak için virüs konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak gerektiğini ifade etti. 
 
Sosyal Demokratların Gıda Sözcüsü Orla Hav da virüsün yayılması karşısında çok üzgün olduklarını fakat ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi. Sağlık otoriteleri ise mikrobu hastanelerden uzak tutmaya çalıştıklarını bildirdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.