Danimarka Peygamber sevgisiyle anılacak

Danimarka Peygamber sevgisiyle anılacak

Kutlu Doğum etkinliği Danimarka’da yaşayan tüm müslüman grupların katılımıyla kardeşlik şölenine dönüştü

Risale Haber-Haber Merkezi

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da düzenlenen Kutlu Doğum etkinliği Danimarka’da yaşayan tüm müslüman grupların katılımıyla kardeşlik şölenine dönüştü. Etkinliğe katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Danimarka’nın artık karikatür kriziyle değil, peygamber sevgisiyle anılacağını söyledi.

Kutlu Doğum haftası dolayısıyla Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, 8 Türk derneği ve federasyonunca oluşturulan platform, Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi. Bröndby Hallen Spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Ahmet Berki Dibek ve Danimarka Din Hizmetleri Müşaviri Ahmet Onay da katıldı. Etkinliğin gerçekleştirildiği 8 bin kişilik spor salonu tamamen dolarken, bazı vatandaşlar da dışarıda kaldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Danimarka'da gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim okuma yarışmasında birinci olan 9 yaşındaki Muhammed Bahattin Varol'un, Kur'an tilavetiyle başladı.

Programda coşkulu bir kalabalığa hitap eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasına Türkiye'den selam getirdiğini söyleyerek başladı.

Peygamber sevgisiyle bir araya gelen, platformdaki dernek ve federasyonlara da teşekkür eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kendisine davet ulaştığında, eğer birlik olacaksa koşa koşa geleceğini söylediğini hatırlatarak, bugün o birliğin oluştuğunu görmekten çok büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

Peygamber sevgisinin Danaimarka’daki Türklerin de yüreklerini birleştirdiğini vurgulayan ve platformu oluşturan dernek ve federasyonlara tek tek teşekkür eden Başkan Görmez, şöyle konuştu:

”Kim demiş ki, Danimarka bundan böyle sadece karikatür kriziyle anılacak? Sizin bu davranışınızla Danimarka bir değer kazanıyor. Buradan Danimarkalı yöneticilere, Danimarkalı bütün kardeşlerime sesleniyorum: Şu topluluk var ya, Anadolu'nun bağrından kopup buraya gelmiş ve burada sizlerle yaşamaya başlamış olan şu güzel insanlar, şu ak yüzlü anneler, nineler, teyzeler, ablalar, bacılar, amcalar, ağabeyler var ya, onların bugün buraya teşrifleriyle artık Danimarka peygamber sevgisiyle anılacak.”

Müslümanların sadece Hz. Peygambere değil, ondan önce gelen peygamberlere de sevgi duyduğunu anlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ”Her müslüman, Hz. Muhammed Mustafa'ya ne kadar iman etmekle yükümlüyse, Hz. Adem'den, Hz. İsa'ya kadar gelen bütün peygamberlere de iman etmek zorundadır. İşte biz, gönlümüzde, yüreklerimizde bütün peygamberlere yer vermişiz. Ve biz, hiçbir ayrım yapmadan bütün peygamberleri severiz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, peygamber sevgisiyle bir araya gelindiğini vurgulayarak, salondakilerden bu hafta Hz. Peygamberi anlatan bir kitabı başından sonuna kadar okumaları sözü istedi. Başkan Görmez’in bu önerisine vatandaşlar, alkışlarla karşılık verdi.

Batıda, Avrupa'da yanlış bir iş yapan bir Müslüman olduğunda, onun isminin Ahmet, Mehmet, Mustafa, Muhammed olmaması için dua ettiğini de dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu isimleri taşımanın çok büyük sorumluluk istediğini kaydetti. Başkan Görmez, batıda ve Avrupa'da bir nefretten söz edildiğini ve ”nefret yürüyüşleri” düzenlediğini belirterek, o nefreti ancak sevginin ve sokaklarda yürürken dahi düzgün şekilde davranmanın ortadan kaldırabileceğini söyledi.

”Kin, öfke, intikam, kibir, güç tutkusu, merhametsizlikler üzerine kurulan saadetler, bencillik, dünyevileşme, yaratıcıyı yok sayan sorumsuzluk, hedonizm ve narsizmin yüreklerde kara bir deliğe” yol açtığını anlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu kara delikleri kapatabilecek en büyük sevgi, en büyük merhametin de Hz. Muhammed ve bütün peygamberlerin getirdiği mesajlar olduğunu bildirdi.

”Kardeşlik hukuku ve kardeşlik ahlakı”

Kutlu Doğum haftasının bu seneki konusunun ”kardeşlik hukuku ve kardeşlik ahlâkı” olduğunu belirten Başkan Görmez, evrensel insan kardeşliği ve İslâm kardeşliğinin önemine işaret etti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslâm coğrafyasının ilim ve medeniyet coğrafyasından, zulüm ve mazlumiyet coğrafyasına dönüşmesinin sebebinin kardeşliğin ihlal edilmesi olduğuna değindi.

Özellikle son yıllarda barış içinde birlikte yaşamaya yönelik olumsuz girişimler olduğunu anlatan Başkan Görmez, asırlarca farklı kültür ve dinlerin birlikte yaşadığı bir milletin çocukları olduğumuzu söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, aynı zamanda farklı kültürlere, farklı dillere mensup olanları da birlikte yaşatabilmiş bir inancın mensupları olduğumuzu vurgulayarak, her türlü ön yargıya karşı koymanın hepimizin görevi olduğunu bildirdi.

”Hepimiz peygamberimizin kardeşleriyiz”

Hz. Peygamberin her mümini kardeşi ilan ettiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ”Hepimiz peygamberimizin kardeşleriyiz. Öyleyse hepimiz, Danimarka sokaklarında yürürken, Hz. Muhammed'in kardeşi olduğumuzun farkında olarak yürümek zorundayız. Yüce Rabbimiz, O'nun özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmayı hepimize nasip eylesin” diye konuştu.

Etkinlikte Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar ve İstanbul Eyüp Sultan Camii İmam Hatibi Erhan Mete, birlikte ezan okudu. Coşar kaside okurken, Mete ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Çollak Kur'an-ı Kerim tilaveti sundu. İzmir Güzelyalı Hakimefendi Camii İmam Hatibi Süleyman Özer de salondakilerle ilahi söyledi. Etkinlikte ayrıca, Kopenhag Kocatepe Camii Çocuk İlahi Grubu da bir konser verdi.