Danimarka, alkollü sürücünün aracına el koyacak

Danimarka, alkollü sürücünün aracına el koyacak

Danimarka'da direksiyonda sarhoş yakalananların kanındaki alkol oranı 2 promili geçerse arabasına el konularak bir daha geri verilmeyecek

Danimarka'da Temmuz ayından itibaren alkollü araç kullananların kanında 2 promilden fazla alkol olduğu tesbit edildiğinde, sürücülerin ehliyetlerini kaybettikleri gibi, araçlarına da devlet tarafından el konularak, açık artırma ile satışa çıkarılacak. Araç Sahipleri Birliği adına basına demeç veren Per Elkestrup, yeni kanununu çok iyi bulduklarını, kanında 2 promil alkol bulunan kişilerin değil araç kullanmak, otomobillerinin anahtarlarını bile bulamadıklarını söyledi.
 
Elkestrup, yeni düzenlemeyle sadece alkollü sürücülerin değil, diğer uyuşturucu kullananların da araçlarının ellerinden alınacağını bildirdi. Aracın şayet bir değeri varsa, satışından sonra elde edilen gelir devlet kasasına girecek. Elkestrup, 'aracın bir silaha dönüşmesi halinde', devletin bu şekildeki davranmasının 'gayet yasal' olduğunu belirtti.
Daha önce de Danimarka polisinin, alkollü sürücülerin arabalarına el koyma hakkı bulunuyordu. Ancak yeni düzenlemeyle, ilk defa sarhoş olarak direksiyon başında yakalananların da araçlarına el konulabilecek.
 
KANUN HERKES İÇİN GEÇERLİ
 
Danimarka'ya gelen turistlerin de, alkollü araç kullanmaları halinde otomobillerine el konulabilecek. Araç sahibi ile sürücü kişi aynı olmasa da araca el konularak satışa çıkarılacak ve parası devlet kasasına aktarılacak.
 
Araç Sahipleri Birliği sözcüsü Elkestrup, kanunda tek eleştirdikleri noktanın, araç sahibi kim olursa olsun her halükarda el konulması olduğunu, örneğin arkadaşına iyilik yapmak maksadıyla otomobilini ödünç veren bir kişinin de bu suretle cezalandırılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Ayrıca kiralanmış arabalara el konulmaması gibi bir uygulamanın da adil olmadığını kaydetti.
 
Danimarka polisinin yeni düzenlemeyi ne kadar uygulayıp uygulamayacağı henüz kesin değil, ancak Ulaştırma Bakanlığı sert tedbirler uygulayarak trafik kazalarındaki ölen sayısını aşağı çekmek konusunda oldukça kararlı. Danimarka'da hayatını kaybeden her dört kişiden biri, alkol, uyuşturucu ya da ilaç kullanımından dolayı meydana gelen trafik kazalarından ölüyor.
 
RUSYA'DA DA HAPİS CEZASI GELİYOR
 
Rusya da alkollü araç kullananlara karşı sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Duma’da kabul edilen yasaya göre iki defa alkollü araç kullanırken yakalananlar iki yıl hapis yatacak.
Mevcut yasalara göre alkollü araç kullanan şahsın ölümlü kazaya sebep olması durumunda 2-4 yıl hapis cezası verilebiliyordu. Genellikle mahkemeler bu cezaları erteliyordu.
Yeni cezalar sadece bununla da sınırlı kalmıyor. Bazı görevleri yerine getiren şahısların alkollü araç kullanması halinde görevine son verilebilecek. Liberal Demokrat partisi milletvekili Sergey İvanov bunun mesleki yasaklara da uygulamanın genişleyebileceği anlamını taşıdığını bildirdi.
 
Duma’nın nihai kararını 2 Temmuz toplantısında vermesi bekleniyor.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.