Dan Brown, Allah'ı bulmak için Risale-i Nur okumalı

Dan Brown, Allah'ı bulmak için Risale-i Nur okumalı

Da Vinci Şifresi'nin yazarı Dan Brown ve Ertuğrul Özkök'ün 'Allah var mı yok mu' sohbeti

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Dünyada çok satan kitaplardan biri olan “Da Vinci Şifresi"nin yazarı Dan Brown ile Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, "Allah var mı yok mu?"yu konuştu.

ALLAH VARDIR DİYEMEM YOKTUR DA DİYEMEM

Brown'un son kitabı "Başlangıç" hakkında söyleşi yapan Özkök'ün "Tanrı var mı?" sorusunu Brown şöyle cevapladı: “Tanrı vardır diyemem. Ama yoktur da diyemem. Benim ‘Tanrı yoktur’ dediğimi yazdılar. Ben böyle bir şey söylemedim. Söyleyeceğim şu: Tanrı’nın var olduğunu destekleyen bilimsel kanıtlar yok. Ama duygusal olarak şunu söyleyebilirim. Bizden daha büyük bir varlığın bulunmadığını söyleyemem.”

DARWİN’DEN BİR SANİYE ÖNCESİNDE NE OLDU SORUSU SARSIYOR

İkilinin sohbeti (onlar Tanrı diyor biz Allah kelimesini kullanıyoruz) Allah'ın varlığı üzerinde yoğunlaşıyor. Darwin'in Allah'ı inkar eden teorisine inanılmak isteniyor ancak teorinin cevaplayamadığı sorular ona olan inancı şöyle sarsıyor:

Özkök: Bununla birlikte kitapta Darwin’in Evrim Teorisi’ni sıkı bir şekilde savunuyorsunuz ama orada da hep bir sorunuz var. Darwin’den bir saniye öncesi neydi?

Brown: “Onu bilseydim, bambaşka bir kitap yazardım.”

Özkök: Öyleyse Darwin’in anlattığı ne? Önemi ne?

Brown: “Darwin, bu topun nasıl yuvarlanmaya başladığını anlatıyor. Ama ondan öncesini bilemeyince, Tanrı işin içine giriyor. Mesela eski insanlar yanardağın nasıl patladığını bilemiyordu. O zaman bir Tanrı’yla açıklıyorlardı.”

TEK OLAN ALLAH'A İNANMAK İSTEMEYİNCE BİNLERCE "TANRI" İCAT EDİYORLAR

Dan Brown'ın her şeyi bilimsel açıklamaya çalışması anlaşılır bir durum. Zira günümüz insanı her şeyi maddede arıyor. Manevi bir etki görünce de ya inkar ediyor ya da yeni sorularla arayışa devam ediyor. 

Tek Allah inancına sahip olmayan bir kısım insanlar, izah edilemeyen durumlar hakkında "tanrı icat ediyor." Bilimsel açıklamasını görünce de icat ettiği tanrıdan vazgeçiyor. Bir tek Allah'ı kabul etmek istemeyen, bunda zorlananlar binlerce "tanrı"yı kabullenmek zorunda kalıyor.

Sohbetin bununla ilgili kısmı şöyle:

Özkök: Kitapta “Boşlukların tanrıları” dediğiniz şey mi?

Brown: “Evet. Anlayamadığımız, boş kalan her alan için bir tanrı vardı. Ama sonra ne oldu? Bilim geldi ve dedi ki güneş doğuyor çünkü, şundan şundan. Yanardağ patlıyor, çünkü şundan şundan.”

Özkök: Sonra ne oldu?

Brown: “Sonra bilim açıkladıkça, boşluklar doldu ve tanrılar da tek tek yok oldu. Çünkü artık güneş tanrısına, deniz tanrısına ihtiyaç kalmadı. İnsan Ay’a bile gittiğine göre, bir Ay tanrısına ihtiyacımız var mı?”

DAN BROWN, RİSALE-İ NUR'U OKUMALI

Allah'ın varlığını bilimsel olarak izah eden, akla, mantığa, kalbe ve vicdana hitap eden Risale-i Nur'da Dan Brown'un aradığı cevaplar var. 

Bu cümleyi okuyan bazıları "yine işi Risale-i Nur ve Said Nursi'ye getirdiniz" diyecek ama Kur'an'ın bu asrın anlayışına en uygun yorumunu yapan başka bir eser varsa ortaya koysun. Biz ortaya koyuyoruz. Dan Brown ve Ertuğrul Özkök'e Risale-i Nur'dan Tabiat Risalesi'ni tavsiye ediyoruz.

Akla ve mantığa uygun, bilimsellikle çatışmayan bir şekilde Allah'ın varlığını ve tek olduğunu Kur'an ayetlerine dayanarak ispat eden Bediüzzaman Said Nursi'nin Tabiat Risalesi adlı eserini Dan Brown okumalı. Başka yolu yok. Ya okuyacak ya da tanrı icat etmeye, yeni tanrılar bulmaya devam edecek. 

Tabiat Risalesi için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.