Dalgalardan elektrik üretti

Dalgalardan elektrik üretti

Bir Türk mühendis, tamamen yerli malzemeyle deniz dalgalarından elektrik üretmeye başladı.

Yasemin Arslan'ın haberi:

Düzce sahillerinde test edilen sistem, saatte 100 kilovatlık elektrik üretimiyle 200 evin enerji ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor.

Türk mühendis Yalçın Güneş, Ankara'da enerji teknolojileri üzerine kurduğu şirketi ile deniz dalgalarından elektrik üretimi gerçekleştirdi. İlk test çalışmasını 2011'de Akçakoca'da denize indirdiği cihazıyla yapan Güneş, o tarihte saatte 1,5 kilovat elektrik üretebildi. Yalçın Güneş, saatte 100 kilovat elektrik üretme kapasitesine ulaştı. Bu da 200 evin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

İTÜ'YLE PROTOKOL

Türkiye'de bin 800 km sahilin olduğunu belirten Güneş, 'Bazı bölgelerinde yoğun enerji var. Bazı bölgelerinde de zayıf enerji var. Yoğun olan enerji bölgeleri turizm alanlarından uzak yerlerde' diye konuştu. Güneş, İstanbul Teknik Üniversite ile protokol imzalandığını, artık makinanın gelişimini ünivesite ile beraber yapacağını belirtti.

DENİZ ZEMİNİ UYGUN

Makine üzerinde 4 yıldan bu yana çalıştıklarını belirten Güneş, 'Önce zemin etütü yapıldı. Türkiye'de deniz zemini uygun. Zaten bu cihaz üretilip vinç ile getiriliyor ve deniz zeminine yerleştiriliyor. Makinenin patentini aldık. Patent, mevcut teknolojinin bilinen seviyesini aşmış anlamına geliyor' şeklinde konuştu. Güneş, makinenin deniz canlılarına bir zararının bulunmadığını, cihazın içinde balıkların yumurtlaması için bir alan bile oluştuğunu sözlerine ekledi.

Yeni şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.