Dakikada 76 idam kararı verdi

Dakikada 76 idam kararı verdi

Minya Ceza Mahkemesi Başkanı Sabra ile üye Velid ve Cevded'in, 683 darbe karşıtı hakkındaki idam cezasını 9 dakikada verdiği bildirildi.

Minya Ceza Mahkemesi'nin, "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı 683 kişi hakkında idam cezası verdiği duruşmanın detayları netleşti. Mahkeme Başkanı Said Yusuf Saad Sabra ile üye İbrahim Velid ve Talat Cevded'in yönettiği duruşmanın sadece 9 dakika sürdüğü öğrenildi.

Dakika başına yaklaşık 76 idam cezası kararı verilen duruşmada sonuç açıklandığında sanık ailelerinden bazılarının bayıldıkları bildirildi. Karara tepki gösteren sanık ailelerinden bazılarının da "Hasbunallahu ve nimel vekil (Başımıza gelecek her türlü belâ ve musibete karşı Allah bize yeter. O, ne güzel dost ve ne güzel bir vekildir)" haykırışları duyuldu.

Minya Ceza Mahkemesi Başkanı Sabra, geçen 24 Mart'ta görülen duruşmada da 20 dakika içerisinde darbe karşıtı 528 kişi hakkında "şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla" idam kararı vermişti. Bugün bu dosyayı karara bağlayan Sabra, 37 kişinin idamını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi.

Tartışmalı kararlarda imzası var

Hakim Sabra daha önce verdiği tartışmalı kararlarla gündeme gelmişti.

Sabra'nın, Hüsnü Mübarek rejimine son veren 25 Ocak devrimi sırasında göstericileri öldürmekle suçlanan tüm sanıklar için beraat kararı verdiği ortaya çıkmıştı. 15 Ocak 2013'te yapılan duruşmada, 25 Ocak devrimi sırasında Beni Suveyf ilinde göstericilerin öldürülmesi suçlamasıyla yargılanan Beni Suveyf emniyet müdürü, 3 yardımcısı ve 7 subayın beraatine karar vermişti

Daha önce baktığı çeşitli davalarda da hızla verilen ağır mahkumiyet kararlarına imza atan Sabra, mağazadan giysi çalmakla suçlanan bir kişinin yargılandığı dava kapsamında, 14 Ocak 2013'te yapılan duruşmada, hırsızlık ve yanında kesici alet bulundurmaktan 15'er yıl olmak üzere sanığın toplam 30 yıl hapsine hükmetti. Karar, gerekli savunma yapılmadan ve tek celsede verildi.

Sabra dün de, İhvan mensubu 35 kişi hakkında 1 ila 48 yıl arasında değişen ağırlaştırılmış hapis cezası vermişti.

Mısır'da, 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara düzenlenen saldırı ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia edilen bin 228 kişi hakkında dava açılmıştı.

Ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanık yargılanmış, 528'i hakkında  idam cezası, 17'sinin ise beraatine karar verilmişti. Haklarındaidam cezası verilen 528 sanığın dosyaları müftüye sevk edilmişti.

Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, çoğunluğu gıyabında yargılanan 683 sanıklı davanın ikinci bölümü ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minya Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek, dosyayı müftüye sevketti.

Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyayı da karara bağlayarak, sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.