Daha uzun yaşıyoruz

Daha uzun yaşıyoruz

DSÖ, son 23 yılda yaşam süresinin altı yıl arttığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) BM Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında duyurulan Dünya Sağlık İstatistikleri 2014 yılı raporuna göre, 2012 yılında dünyaya gelen bir kız çocuğunun 73, erkek çocuğunun ise 68 yaşına kadar hayatını sürdürmesi bekleniyor.

Rapora göre, bu konuda düşük gelir düzeyli ülkeler büyük ilerleme kaydetti ve Liberya'da 1990 ile 2012 yılları kıyaslandığında 20 yıllık bir yaşam süresi beklentisi ortaya çıktı. Liberya'yı Etiyopya, Maldivler, Kamboçya, Doğu Timor ve Ruanda izledi.

Araştırma, yüksek gelir düzeyli bir ülkedeki erkeklerin düşük gelir düzeyli ülkelerde yaşayanlara oranla 16 yıl fazla yaşadığını, kadınlarda ise bu rakamın 19 yıl olduğunu ortaya koydu.

Raporda, ortalama olarak 2012 yılında doğan bir insanın, 1990'da doğanlara göre altı yıl daha fazla yaşayacağı bildirildi.

Araştırmaya göre, 2012 yılında doğan erkekler en uzun İzlanda, İsviçre ve Avustralya'da, kadınlar ise Japonya, İspanya ve İsviçre'de yaşayacaklar.

KADINLAR DAHA FAZLA YAŞIYOR

Araştırmaya göre, kadınlar dünyanın neresinde olursa olsun erkeklerden fazla yaşıyor. Yüksek gelir düzeyli ülkelerde kadınlar erkeklerden altı, düşük gelir düzeyli ülkelerde ise üç yıl fazla yaşıyor.

Basın toplantısında konuşan DSÖ Sağlık İstatistikleri ve Enformasyon Sistemleri Bölümü Başkanı Ties Boerma, yüksek gelir düzeyli ülkelerdeki yaşam süresi artışının temel nedeninin, bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadeledeki başarı olduğunu söyledi.

Artık kalp krizi dolayısıyla 60 yaşından önce ölen insan sayısında önemli bir düşüş yaşandığını dile getiren Boerma, yüksek kan basıncı ölçümü ve değerlendirilmesi konusunda ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Raporda, tütün tüketimindeki azalmanın da insanların uzun yaşamasında önemli bir etken olduğu kaydedildi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.