Dağ bitkileri, Suriyelilerin geçim kaynağı oldu

Dağ bitkileri, Suriyelilerin geçim kaynağı oldu

Hatay'da kiraladıkları evlerde kalan Suriyeli sığınmacılar, çoluk çocuk kilometrelerce yürüyüp, dağlardan kekik ve adaçayı toplayarak para kazanmaya çalışıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyeliler, para kazanmak için kilometrelerce yürüyüp dağlardan kekik ve adaçayı topluyor.

Kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerden birçoğu, çocuklarıyla erken kalkıp, 10-20 kilometrelik yürüyüşün ardından adaçayı ve kekik topladıkları dağların eteklerine ulaşıyor.

Akşama kadar bitki toplayan Suriyeliler, çuvalları sırtlayıp evlerinin yolunu tutuyor. Suriyeliler, topladıkları bitkileri satarak para kazanmaya çalışıyor.

İdlib kentinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Ali Silo, 3 yıldır Yayladağı'nda yaşadığını söyledi.

Çeşitli derneklerden gelen yardımlarla karınlarını doyurduklarını anlatan Silo, "Evimiz kira, çocukların çeşitli ihtiyaçları var. Bunlara dayanmak kolay değil. Başka iş bulamadım. Bu nedenle bitki toplamaya karar verdim. Günde 20 kilometre yürüdüğüm oluyor. Zor ama yapacak bir şey yok. Evimi geçindirmek zorundayım" diye konuştu.

Günde 5-10 kilogram adaçayı ve kekik toplayabildiklerini belirten Silo, kendisi gibi onlarca Suriyelinin aynı işi yaptığını, günde ortalama 20 lira kazanabildiklerini dile getirdi.

Kardeşiyle adaçayı toplamaya gelen 12 yaşındaki Muhammed Khalid de sabah okula gittiğini, okul sonrası dağa çıktıklarını söyledi.

Khalid, 10 yaşındaki kardeşiyle günde 10 lira kazanabildiklerini, paranın bir kısmını annesine verdiğini, bir kısmını da okul harçlığı yaptığını ifade etti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.