DAEŞ'ten kaçan Iraklı sayısı 2,7 milyona ulaştı

DAEŞ'ten kaçan Iraklı sayısı 2,7 milyona ulaştı

Irak'ta terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonların ve çatışmaların sürdüğü kentlerdeki sığınmacı sayısının resmi olarak 2,7 milyona ulaştığı bildirildi.

Hükümete bağlı Sığınmacılara Yardım Komitesi Üyesi Asgar el-Musevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul, Diyala, Enbar ve Selahaddin illerindeki sığınmacı sayısının son bir buçuk ay içerisinde 100 bin kişi artarak 2,7 milyona ulaştığını söyledi. 

Musevi, "Böylece resmi rakamlarla bu kentlerde yaşayan 540 bin aile, DAEŞ'in saldırıları ve örgüte yönelik askeri operasyonlar nedeniyle evlerini terk ederek sığınmacı durumuna düştü" ifadesini kullandı. 

Haziran 2014'te Musul ve ardından diğer bazı bölgelerin DAEŞ'in kontrolüne geçmesinin ardından Kerkük, Selahaddin, Diyala ve Enbar gibi kentlerde çatışmalar yaşanıyor. 

 DAEŞ'in operasyon öncesi yerli halktan para karşılığında şehri terk etmelerini istediği ileri sürülürken yerel kaynaklar Sünni sivillerin Şii milislerin saldırılarından korkmaları sebebiyle evlerini terk ettiğini aktarıyor. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 18 Mart'ta yayınladığı raporda, DAEŞ'e karşı Irak ordusunun ve ona destek veren Şii milislerin Selahaddin eyaletinde yer alan Amirli beldesinde sivillerin evlerini kasten bombaladıklarını ve binlerce kişiyi evlerini terk etmeye zorladığını duyurmuştu.

Raporda, milislere ve ordunun yanı sıra DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyonda yer alan ülkelere 'mezhepçiliğin engellenmesi'çağrısında bulunulmuştu.

Şii milislerin de içerisinde yer aldığı Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, DAEŞ'in elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor.

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.