Dadaş Mucitten Soba Zehirlenmelerine Jelli Çözüm

Dadaş Mucitten Soba Zehirlenmelerine Jelli Çözüm

Erzurum'da emekli bir elektrik teknisyeni, soba zehirlenmelerine karşı ‘jelli’ çözüm buldu.

Erzurum’da yaşayan ve yaptığı birbirinden ilginç buluşlar nedeniyle 'Dadaş Mucit' olarak tanınan emekli elektrik teknisyeni 4 çocuk babası Ebubekir Taşbaşı (52), son icadıyla soba zehirlenmelerine karşı jelli çözüm geliştirdi. Televizyonda soba zehirlenmeleriyle ilgili haberleri görmesi üzerine harekete geçen 'Dadaş mucit', zehirlenmelerde etkili olan karbonmonoksit gazına karşı jel icat etti.
 
BEZİR YAĞI VE İKİ FARKLI MADDEDEN OLUŞAN KARIŞIMLA KARBONMONOKSİT GAZININ ÖNÜNE GEÇTİ
 
Uzun uğraşlar sonucunda sobadan sızan karbonmonoksit gazını jelle engellediğini ifade den ‘Dadaş Mucit’, icadıyla ilgili şunları söyledi:
 
“Soba zehirlenmelerine karşı icat ettiğim jele bezir yağı ve farklı iki madde katıyorum. Kattıktan sonra evin içine sızan karbonmonoksit gazını tamamen yukarıya alıyor. Yukarıdaki sıcaklığı da aşağıya basarak korbonmonoksit gazından zehirlenmeleri önlüyor. Kış mevsiminde genel olarak soba zehirlenmelerine sık sık rastlıyoruz ve haberlerde çok sık karşımıza çıkıyor. İşte bu zehirlenmelerin önüne geçebilmek için 2 yıldır sürekli çalışma yapıyordum.
 
En sonunda sonucu buldum."
 
“HABERLERDE SOBADAN ZEHİRLENENLERİ GÖRÜP HAREKETE GEÇTİM”
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kırsal kesimlerdeki insanların soba yakmaya başladığını ve bazı aksilikler sonucunda da soba zehirlenmelerinin yaşandığını belirten Taşbaşı, televizyonda zehirlenme haberlerini izledikten sonra harekete geçtiğini söyledi. Taşbaşı, ”Haberlerde izliyoruz. Çocuklar, aileler hayatını kaybediyor. Kış geldi, gündemde bu var. Ölümlü kazalardan birisi de soba zehirlenmesidir. Bundan dolayı böyle bir şey yapmak aklıma geldi ve yaptım. Uğraştım, çalıştım ve buldum. İlacın katkı maddesini araştır, incele derken, ortaya jeli çıkardım. Bunun patentini alırsam ve üniversiteden de destek görürsem bu soba zehirlenmelerini önleyici jeli piyasaya sürmeyi düşünüyorum. Jel pahalı olmayacak. Jelin 1 litresinin maliyeti 80 TL’ye çıkıyor” dedi.
 
Soba zehirlenmelerinin önüne geçmek için ürettiği jeli, gazeteciler aracılığıyla kamuoyuna tanıtan Ebubekir Taşbaşı, "Artık soba zehirlenmesinden dolayı kimse hayatını kaybetmesin" diyerek, sözlerine şöyle sürdürdü:
 
”Sobadan karbonmonoksit gazı çıktığı zaman normalde evin içine yayılır ve bu da zehirlenmelere yol açar. Ama bu jeli evin tavanına sürdüğün zaman sobadan gaz sızınca yukarı topluyor. Bu jel, yani yapıştırıcı özelliğiyle gazı üzerine çekiyor. Gaz yağışında diğer taraflara yayılmıyor ve zehirlenmelerin önüne geçiliyor. Ondan sonra kapıları veya camları açtığın zaman içerideki gaz dışarı çıkıyor.”
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.