D. Karadeniz'de yerin üstü kadar altı da güzel

D. Karadeniz'de yerin üstü kadar altı da güzel

Doğal ve tarihi zenginliklerinin yanında fafting, trekking ve cip safari için oldukça uygun parkurlara sahip Doğu Karadeniz, son yıllarda mağaraları ve yeraltı şehirleriyle de öne çıkmaya başladı.

Trabzon'da Çal, Gümüşhane'de Karaca mağarası ile Bayburt'ta AytıntepeYeraltı Şehri, turistlerin ziyaret ettiği alanların başında geliyor.
 
Doğal ve tarihi güzellikle ilgi çeken Doğu Karadeniz, son yıllarda mağaraları ile de ön plana çıkmaya başladı. Türkiye'de büyük yeraltı göllerine, sarnıçlara, sarkıt ve dikitlere sahip yaklaşık 40 bin mağara bulunuyor. Gümüşhane'nin Torul ilçesi Cebeli köyü Kırantaş mevkisinde, 1550 rakımda bulunan Karaca Mağarası da bunlardan biri. Mağaraya, Gümüşhane-Torul kara yolunun 12. kilometresinden sonra Krom Deresi-Cehennem Vadisi Kanyonu-İmara Manastırı güzergahından ulaşılıyor. Toplam 1500 metrekare gezilebilir alana ve 105 metre uzunluğa sahip mağara, yatay yönde gelişme göstermiş ve elipse benzeyen dört salonun birleşmesinden oluştu ancak bu salonlardan ikisinin mağaradaki çatlak kısımlardan sızan suların oluşturduğu damlataşları yüzünden ikiye bölünmesiyle mağaradaki salon sayısı 6'ya ulaştı. Damlataşı oluşumları bakımından oldukça zengin olan mağarada sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları gibi damlataşı şekillerinin en görkemlilerini görmek mümkün. UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ne girecek güzellikte ve değerde bir mekan olduğu belirtilen Karaca Mağarası, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Mağara, turizmde yörede ön plana çıkan mekanların başında geliyor.

ÇAL MAĞARASI

Trabzon'daki Çal Mağarası ise sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem doğal şekilleri, içinden geçen dere, şelaleleri ve göletleri ile her mevsim turistlerin ilgisini çekiyor. Düzköy ilçesinin Çal beldesinde, 1050 rakımda, dışındaki doğal güzelliklerinin yanı sıra içindeki sarkıt ve dikitleri ile göz kamaştıran Çal Mağarası, İl Özel İdaresince ahşap yürüyüş yolu ve ışıklandırma yapılarak 2003'te ziyarete açıldı. Mağaranın yaklaşık 400 metrelik yürüyüş yolu olan sağ kolunda bulunan göl ve çağlayan ise muhteşem güzellik sunuyor.

AYDINTEPE YERALTI ŞEHRİ

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde 1999-2000 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılar sonucu bulunan 2 bin yıllık tarihe sahip Aydıntepe Yeraltı Şehri ise kentin ön plana çıkan turizm merkezleri arasında yer alıyor. Yeraltı şehri, yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler, odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşuyor.

BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN TURİZM ALANLARI VAR

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, tatilini tarihi ve kültürel mekanları gezerek geçirmek isteyenler için Doğu Karadeniz'in alternatif sunduğunu ifade etti. Trabzon'da Çal, Gümüşhane'de Karaca mağarası ile Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin, bölgede birbirini tamamlayan turizm alanları olduğunu vurgulayan Öz, "Artık Doğu Karadeniz'de yerin üstü kadar altı da barındırdığı güzelliklerle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Böylelikle bölgemizde turizmin hemen hemen her türlüsü gerçekleştiriliyor" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.