Cunta, 12 bin imamı görevden aldı

Cunta, 12 bin imamı görevden aldı

Mısır’daki cunta yönetimi, ülkede ‘camilerdeki Müslüman Kardeşler etkisini azaltmak’ gerekçesiyle ‘devlet onaylı’ 17 bin imamı Cuma hutbesi vermekle görevlendirdi.

‘Uygun görülmeyen’ 12 bin imamın camilerde görev yapması ise yasaklandı. Bakanlığın yeni atamalar yapması, dinin kontrol altına alınma çabası olarak yorumlanıyor.

 Mısır’da ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’yi görevden alan ve darbe karşıtlarını da idamla sindirmeye kalkan darbeci Sisi yönetimi, şimdi de Müslüman Kardeşler’e yakın imamlara savaş aştı. Mısır Vakıflar Bakanlığı, 3 Temmuz askeri darbesinden sonra cami ve mescitlerde görevli 12 bin hatibi görevden alarak, 17 bin 248 yeni atama yaptı.

Yeni atanan hatiplerin, Ezher ya da Vakıflar Bakanlığına bağlı İslam Kültür Enstitüsü mezunlarından seçildiği belirtildi.

Son yapılan tayinlerle 84 bin hatibe ulaşan bakanlığın, imam ve hatip personeliyle ülke genelindeki dini söylemin siyasi eğilime uygun olması için çalıştığı iddia ediliyor.

Bakanlığın seçtiği imam ve hatiplerin tayinleri gerçekleştirilirken, daha önceden aynı cami ve mescidlerde görev yapan bir kısmı gönüllü bir kısmı ise ücretli çalışan 12 bin imam ve hatip görevlerinden uzaklaştırıldı.

Vakıflar Bakanlığı’nın yeni atamaları, çok sayıda cami ve mescitte mensupları bulunan ve 3 Temmuz’da askerin yönetime el koymasına destek veren bazı

Selefi gruplara ağır darbe olarak değerlendiriliyor.

Cuma hutbelerinin de Bakanlık tarafından hazırlanıp okutulması, farklı düşüncelere her zaman açık olan Mısır’da tek sesli bir dini anlayışın dayatılmaya başlandığının önemli işareti olduğu kaydedildi. Vakıflar Bakanı Muhtar Cuma’nın, sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan dini içerikli dergilerin tehlikeli, dini şiddet ve mezhepçiliğin en önemli kaynakları olduğunu söylemesinin, ülkedeki gerginliği tırmandıracağı belirtiliyor.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.