Cumhurbaşkanlığını postadan gelen oylarla kazandı

Cumhurbaşkanlığını postadan gelen oylarla kazandı

Ülkede dün ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, Yeşiller Partisi'nin eski lideri bağımsız aday Alexander van der Bellen kazandı. Van der Bellen, aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin adayı Norbert Hofer'i posta oylarıyla geçti.

Avusturya'da dün ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, Yeşiller Partisi'nin eski lideri bağımsız aday Alexander van der Bellen kazandı. Alexander van der Bellen, aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin adayı Norbert Hofer'i posta yoluyla kullanılan oyların sayılması ile geride bıraktı.

Norbert Hofer de yenilgiyi kabul etti. Eğer seçimi Hofer kazansaydı, Avrupa'da ilk kez aşırı sağcı bir aday cumhurbaşkanı seçilecekti.

Sandıklardaki oyların sayımının bitmesi sonrası ise oyların Hofer'in yüzde 51,9'unu, Van der Bellen'in ise yüzde 48,1'ini aldığı açıklanmıştı. Seçimin resmi sonuçları ise henüz açıklanmadı.

72 yaşındaki Alexander Van der Bellen, ekonomi profesörü. Bellen, Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Avrupa Birliği'yle ilişkileri iyi tutacağını vurgulamış, "5 aylık seçim kampanyası boyunca Avrupa yanlısı bir söylem kullandım. Avrupa Birliği'nin özgürlükler, güvenlik ve refah için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gayret ettim" demişti.

Seçimin ilk turunda oyların Hofer yüzde 35'ini, Bellen ise yüzde 21'ini almıştı.

En önemli gündem göçmen kriziydi

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı seçiminde en önemli gündem maddesi, Avrupa'nın içinde bulunduğu göçmen kriziydi.

2015'te yaklaşık 90 bin kişi Avusturya'ya iltica başvurusunda bulunmuş, Özgürlük Partisi'nin göçmen karşıtı politikalarına destek artmıştı. Ülkeye iltica başvurusu yapanların Avusturya'nın toplam nüfusuna oranı yaklaşık yüzde 1.

haber-foto-01-048.jpg

Merkez partiler eridi

Avusturya'da bu yılki Cumhurbaşkanlığı seçimini farklı kılansa, seçimlerin ilk turunda hem merkez sağın hem de merkez solun büyük bir yenilgiye uğraması oldu.

Her ne kadar ülkede Cumhurbaşkanlığı sembolik bir öneme sahip olsa da, Hofer'in kazanması halinde Özgürlük Partisi'nin 2018'de yapılacak genel seçimler için güç ve moral toplayabileceği belirtiliyordu.

Hem Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, hem de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Hofer'in sandıkta gösterdiği başarının ve aşırı sağın yükselişinin endişe verici olduğunu söylemişti.

Avusturya'yı, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ya merkez sağdaki Halk Partisi, ya da merkez soldaki Sosyal Demokrat Parti yönetiyor. İki parti 2013'te, 'büyük koalisyonu' kurmuştu.

Sosyal Demokratlar, Hofer'in başarısından parti lideri ve Başbakan Werner Faymann'ı sorumlu tutmuş ve Faymann da tabandan gelen baskılara direnemeyerek istifa etmişti.


BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.