Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu faiz illetinden yakamızı sıyıramadık

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu faiz illetinden yakamızı sıyıramadık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, "Paradan para kazanmayı değil; emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz” dedi.

Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanan “Stratejik İşbirliği için Mutabakat Zaptı” vesilesiyle düzenlenen gong töreninde konuşan Erdoğan, "Faize dayalı bankacılık sistemi ciddi bir çıkmazın içindedir. 2008 küresel finans krizinde bozulan dengeler, hala yerine oturmuş değildir, yakın zamanda da böyle bir ihtimal gözükmemektedir. Şahsen faize daima olumsuz yaklaşmış bir kişi olarak, bu kriz karşısında çok da şaşırmadığımı ifade etmek isterim. Paradan para kazanmayı değil; emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz” dedi.

“Biz, ilk dış borcunu aldığı 1854 yılından itibaren yıllarca bankalar, bankerler, tefeciler tarafından adeta iliği sömürülmüş bir ülkenin, üzülerek söyleyeceğim, Osmanlının mirasçısıyız.” diyen ve Osmanlı Devleti’ne yüzde 900 oranında faizin uygulandığı dönemlerin olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Cumhuriyet döneminde de, bu faiz illetinden yakamızı sıyıramadık. 2001 krizinde gecelik faizlerin yüzde 7 bin 500’lere çıktığı günleri yaşadık. Vergi gelirlerinin faiz ödemelerini dahi karşılayamadığı yıllar oldu. Bugün, elbette böylesine vahim bir manzarayla karşı karşıya değiliz. Tam aksine üzerine üzerine gidiyoruz. Haklılığımız da ortaya çıkıyor. Hala dünyanın en yüksek reel faizini ödeyen ülkelerden biri olmamız, açıkçası, bunun bir ispatıdır. Bundan kurtulabilir miyiz? Kurtulur. Bu benim çok ağırıma gidiyor” diye ekledi.

Son 14 yılda, bir kaç konuda arzu ettiği mesafeyi kat edemediklerini, bunların arasında reel faizlerin düşürülememesi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yüzden yıllarca Merkez Bankası’nı eleştirmek zorunda kaldığını ve hala bu eleştirisini sürdürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize lazım olan nedir? Yatırımdır, üretimdir, istihdamdır, ondan sonra rekabettir. Yatırımın olabilmesi için, girişimcinin imkanları yakalaması lazım. Ama paradan para kazanmaya alışmış olan bu bankacılık sistemi ne yapıyor, kredi noktasında gerekli desteği vermiyor. Veriyorsa da çok yüksek faizle veriyor. Çok yüksek faizle verdiği için de girişimci adımını atamıyor. Ürkek, korkak; böyle bir şey girmek mümkün değil diyor."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum