Cuma Namazı Saatleri 6 Mayıs 2016 - Diyanet İl İl Öğle Namazı bu hafta ezan kaçta okunacak?

Cuma Namazı Saatleri 6 Mayıs 2016 - Diyanet İl İl Öğle Namazı bu hafta ezan kaçta okunacak?

Cuma namazı bu hafta saat kaçta? 6 Mayıs 2016 Diyanet İşleri il il Cuma namaz saatleri ve vakitleri ile İstanbul, Ankara, İzmir öğle ezanı okunma saati haberimizin ayrıntılarında.

Cuma namazı saatleri bu hafta kaçta başlayacak? Merak edilen sorular arasında yer alıyor. Ramazan ayına az bir süre kala her haftabüyk bir huşu içerisinde kılınan Cuma namazı müslümalar arasında büyük önem taşımaktadır. Cuma namaz saatleri, günün uzayıp kılmasından dolayı meydana gelen vakit değişiklikleri nedeniyle her hafta farklı zamanlarda kılınıyor. Öğle namazı ile birlikte camiide cemaatle kılınan namaz olan cuma namazı nasıl kılınır? il Cuma namazı saati kaçta başlıyor? Diyanet İşleri Cuma namaz saatini haberin ayrıntılarında bulabilirsiniz. Cuma günü, Müslüman aleminde büyük ve önemli bir yer tutmasının yanı sıra bugün üçayların başlangıcındaki ilk cuma olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Cuma günün fazileti ile ilgili olarak, Allahu Teâlâ, yüce kitabı Kuran-ı Kerim'de kullarına Cuma Namazını farz kılmış ve bu görevi ifa eden, bu günün kıymetini bilen müminlere pek çok ihsanda bulunacağını müjdelemiştir. Her hafta değişiklik gösteren cuma namazı saati öğle namazı saati ile birlikte kılınmaktadır. Cuma, anlam olarak toplama günü anlamında gelmektedir. İslam aleminde Cuma günün önemini belirtmek için mukaddes kişilerden deyişler akrılmaktadır. Bu mukaddes kişilerden birisi de Peygamber Efendimizin damadı ve Halifesi Hz Ali'dir. Cuma gününün önemi ile ilgili Hz. Ali (kerremallahu vechehû) rivayet edildiğine göre, “Cuma günü olduğunda, kuş kuşa, vahşi hayvanlar vahşi hayvanlara, yırtıcılar da yırtıcılara, ‘Selâmün aleyküm bu gün Cuma günüdür’ demiştir. Allah Teâlâ yaratmış olduğu her ümmete haftanın bir gününü ibadet ve toplanma günü olarak vermiştir, Müslümanların, ümmet-i Muhammed'in toplanma günü ise, günlerin efendisi olan Cuma günüdür şeklinde ifade edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verilerine göre hazırlanan il il cuma namazı saatleri ile İzmir, Konya, Kayseri, Ankara ve İstanbul cuma saati, Cuma namazı ezan saatleri ve nasıl kılınır? sorularının cevaplarını ajanshaber.com sitemizden ve haberimizin ayrıntılarından öğrenebilirsiniz.

CUMA NAMAZI EZANI BU HAFTA SAAT KAÇTA OKUNACAK

Cuma namazı saati günlerin uzamaya başlaması nedeniyle sürekli değişiklik göstermektedir. Cuma Namazı vakti, saatlerin ileri alınmasından sonra bariz bir değişiklik göstermiştir. Cuma namazı, geleneksel uygulamada öğle ezan okunduğunda camilere gidilerek dört rekât namaz kılınır. Namaz saatleri her gün ortalama aynı vakitlerde kılınıyor bu vakitler sadece Cuma günleri biraz erkene alınıyor. Cuma namazı, Cuma Hutbesi okunduktan sonra Öğle Namazı ile birlikte kılınmaktadır. Diğer günlerde öğle namazını camide kılamayan müslümanlar Cuma gününün ayrı bir önem taşımasından dolayı öğlen namazını cuma namazı ile birlikte camide kılmaya özen gösterek camilere giderler. Tüm Müslümanlar her hafta Cuma namazı saati gelmeden önce camilere koşarlar. Cuma namazı vakti mimberde toplanıp cuma namazını eda ederler. Cuma namazı öğle namazından önce kılınır. İstanbul, Ankara İzmir cuma namazı vakitlerini aşağıda sizler için hazırladık. Cuma namazı kaç rekât ve nasıl kılınır? haberimizin devamında öğrenebilirsiniz. 

CUMA GÜNÜNÜN "FAZİLETİ" VE ÖNEMİ 

Allahu Teâlâ kuran-ı kerimde kullarına Cuma namazını farz kılmış ve bu görevi ifa eden ve bu günün kıymetini bilen müminlere pek çok ihsan verileceğini müjdelemiştir. Cuma günün önemini belirtmek için, Hz. Ali (kerremallahu vechehû) rivayet edildiğine göre, “Cuma günü olduğunda, kuş kuşa, vahşi hayvanlar vahşi hayvanlara, yırtıcılar da yırtıcılara, ‘Selâmün aleyküm bu gün Cuma günüdür’ derler.” Allah Teâlâ her ümmete haftanın bir gününü ibadet ve toplanma günü olarak vermiş, ümmet-i Muhammed için ise günlerin efendisi olan Cuma gününü hediye etmiştir.

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR 

Cuma namazında 16 rekat namaz kılınır.

  1. 4 rekat ilk sünnet,
    2 rekat farz,
    4 rekat cuma sünneti,
    4 rekat Zuhri ahir (son öğle namazı),
    2 rekat vaktin son sünneti. 

 

CUMA SAATİ BAŞLAMA VE BİTİŞ ZAMANI!

Cuma namazı saatlerinin bitiş zamanı illerin namaz saatlerine göre değişiklik gösterir. Cuma namazı saati öğle namazı saatinden yaklaşık olarak yarım saat ile 45 dakika sonrasında bitmektedir.

CUMA MESAİSİ SAATLERİ NASIL OLACAK?

Cuma namazı mesaisi düzenlemdi için hazırlanan genelgeyle ilgili detaylar belli oldu. Bu genelgeye göre, Cuma günleri, kamu çalışanlarının namaz öncesi öğle tatiline gireceği, namaz bitiminden sonra mesaiye başlayacakları bildirildi.
Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelge resmi gazetede yayınlandı. Genelgenin yayınlanması ile yürürlüğe giren genelge, kamu çalışanlarının cuma günü mesaisi, cuma namazı öncesi öğle tatiline girecek, namazın bitiminden sonra tekrar mesaiye başlayacak şekilde düzenlenecek. Yetkililer, söz konusu düzenlemeye ilişkin, "Mesai kaybı yaşanmayacaktır. Genelgenin bu hafta içinde yayımlanması planlanmaktadır" şekilnde ifade kullanmıştı.

CUMA MESAİSİ İZNİNDE SAAT BELİRTİLMEYECEK

Edinilen bilgiye göre, yayımlanacak genelgede belli saat aralığı belirtilmeyecek ve cuma günleri namaza gidenlerin mesaiye dönüşlerinde makul çerçevede, “esneklik” sağlanması istenecek.

İSTANBUL CUMA NAMAZI SAATİ

cuma namazı saatleri istanbul

ANKARA CUMA NAMAZI SAATİ

cuma namazı saati ankara

İZMİR CUMA NAMAZI SAATİ

cuma namazı saatleri izmir

CUMA NAMAZI KILMANIN FAZİLETLERİ İLE İLGİLİ HADİSLER

"Birtakım kimseler ya cumayı terk etmekten kesin olarak vazgeçerler yahut da Allah onların kalplerini mühürleyecek, sonra kendileri muhakkak surette gafillerden olacaklardır." (Müslim, Cum’a, 40)

"Cuma günü günah işlemeden selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer." (İmam-ı Gazali)

"Üç cuma namazını, aldırmayarak mazeretsiz bırakıp kılmayan kimsenin Allah, kalbini mühürler." (etTâc, I, 273)

"Cumadan faziletli bayram yoktur ve o günkü iki rekât namaz, Cuma günü dışındaki bin rekâttan efdaldır." (Deylemi)

"Bir Müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları af olur ve her adımı için sevap verilir." (Riyadun-nasıhin)

"Allah nazarında günlerin en kıymetlisi cumadır. O, Kurban ve Ramazan bayramı gününden de kıymetlidir." (Buhari)

 

DİĞER İLLERİN DE CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Ajanshaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.