Çukurova'da İlk Ürün Mısır Hasadı Başladı

Çukurova'da İlk Ürün Mısır Hasadı Başladı

TÜRKİYE'de 6 milyon ton üretimi yapılan mısır tarımının yüzde 21.6'sının gerçekleştiği Adana'da hasat başladı.

Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, geçen yıl 1 milyon 136 bin dekar alanda ekimi yapılan mısırda bu yıl yüzde 15 civarında artış olduğunu, ortalama verimin de dekara 1.2-1.3 ton olduğunu belirtip, piyasada oluşan 68 kuruş fiyatın çiftçiyi rahatsız etmediğini söyledi.
 
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hasat dönemine girilmesine rağmen çitçi tarafında fiyatta rahatsızlık olmaması nedeniyle müdahale etmediğini kaydeden İncefikir, "Hasat edilen mısırda rutubet yüksek görünüyor. Buna rağmen tüccarın verdiği 68 kuruşluk fiyata üreticiler itiraz etmiyor. Önümüzdeki günlerde rutubet azalınca mısırın kalitesi yükselecek, buna bağlı olarak da fiyatta artış bekliyoruz" dedi.
 
Mısır ekim alanlarının yumurta ve tavuk ihracatının artmasına bağlı olarak genişlediğini belirten İncefikir şöyle konuştu:
 
"Geçen yıllara göre ekim alanında artış var. Daha önceki yıllarda 4 milyon ton civarında olan rekolte her geçen yıl arttı. Bu yıl 6 milyon ton ve üzeri bir rekolte bekliyoruz. Mısır, özellikle Çukurova üreticisinin olmazsa olmazı olarak kabul ediliyor. Ülkemizde kırmızı ve beyaz et üretiminde mısır önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü, tırnaklı ve kanatlı hayvancılık sektöründe kullanılan kaba yemin önemli hammaddesidir. Ayrıca nişasta bazlı glikoz, dekroz, früktoz, mısır şurubu, bitkisel yağ, yem sanayi ve yenilebilir yakıt etanol ve alternatif olarak bioyakıt üretiminde revaçtadır."
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.