Çözüm süreci, turist sayısını 3'e katladı

Çözüm süreci, turist sayısını 3'e katladı

Tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Van'da çözüm sürecinin yarattığı olumlu hava, kenti ziyaret eden turist sayısında büyük artış sağladı.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Van, çözüm sürecinin yarattığı olumlu havanın etkisiyle hak ettiği konuma geliyor.

Bölgede uzun yıllar yaşanan terör ve şiddet olaylarının oluşturduğu olumsuz tablo nedeniyle doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi değerleri de yeterince tanıtılmayan ve turizmde istenilen düzeye gelemeyen kadim kent, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan çözüm süreci ve son yıllarda katıldığı fuarlarda yapılan tanıtım çalışmalarıyla kabuğunu kırmaya çalışıyor.

Uzun yıllar Urartulara başkentlik yapan ve bölgede hakimiyet süren tüm devletler için önemli bir yere sahip olan Van, özellikle çözüm süreciyle oluşan atmosferde adeta küllerinden doğuyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin olumlu etkisinin kenti ziyaret eden turist sayısına da yansıdığını belirterek, Van'ın, turizmde hak ettiği yere gelmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

"2012 yılında kenti ziyaret eden turist sayısı 205 bin iken 2013 yılında bu rakam 611 bine yükseldi" diyen Aktuğ, kenti geçen yıl resmi kayıtlara göre 65 bini yabancı 611 bin kişinin ziyaret ettiğini vurguladı.

Aktuğ, geçen yıllara oranla büyük bir artış yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kente gelen turistler, çözüm sürecinin de etkisiyle önceki yıllara oranla istedikleri yerlere çok daha rahat gidip gelme imkanı buldu. Ancak bu rakamlar ilimiz açısından istenilen düzeyde değil. Çünkü Van'ın turizm potansiyeli çok zengin. Turistlerin aramak, gezmek, görmek istediği her şey burada var. Van'ın son dönemlerde yaşanan olaylardan dolayı güven ve imaj problemi vardı. Katıldığımız her toplantı, fuar ve festivalde bu imajı ortadan kaldırmak için mücadele ettik.

1980'li yıllarda kente gelen turist sayısı, mevcut nüfusun 4 katıydı. Bu turistler otellerde yer bulamaz, Edremit, Gevaş gibi yerlerde, Van Gölü sahillerinde çadır kurup günlerce tatil yapardı. O dönemin şartları da, altyapı da çok elverişli değildi ama ona rağmen Van çok büyük bir potansiyele sahipti."

Aktuğ, çözüm sürecine katkı sunmak amacıyla hazırladıkları çeşitli projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduklarını bildirerek, projelerin kabul edilmesi durumunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.